Η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» πειρατείας λογισμικού στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» πειρατείας λογισμικού στην Ε.Ε.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση στην πειρατεία λογισμικού μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέχει για τρίτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του διεθνούς οίκου ΙDC για λογαριασμό της Business Software Alliance (BSA). Η BSA εκπροσωπεί πολυεθνικούς ομίλους από τον χώρο της τεχνολογίας και ιδρύθηκε για την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού, η οποία τους στερεί έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό πειρατείας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 64% σημειώνοντας οικονομικές απώλειες της τάξεως των 125 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να μειώσει το ποσοστό πειρατείας, αποτελώντας μαζί με την Ιταλία, τις μόνες δύο χώρες που έχουν περισσότερο από 50% διακίνηση παράνομου λογισμικού.

Με διαφορά

Η BSA επισημαίνει ότι το αυξημένο ποσοστό πειρατείας της Ελλάδας υπερβαίνει κατά πολύ τόσο το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (28 ποσοστιαίες μονάδες) όσο και αυτόν των χωρών της Μέσης Ανατολής (7 ποσοστιαίες μονάδες). Το παράδειγμα οικονομικά ασθενέστερων χωρών, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η Λεττονία, η Λιθουανία η Κροατία και η Ουγγαρία που παρουσίασαν μείωση στην πειρατεία, αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν το πρόβλημα μπορούν με τις σωστές ενέργειες να συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη του τεχνολογικού κλάδου.

Σύμφωνα με τη μελέτη της IDC για το 2005, το 35% του λογισμικού που εγκαταστάθηκε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ) παγκοσμίως ήταν παράνομο. Ωστόσο, θετική πρόοδος παρατηρήθηκε σε ορισμένες οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης και καθώς και στην Αφρική, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία. Αλλαγή που οφείλεται κυρίως σε ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την καταστολή της πειρατείας.

Τεράστιες απώλειες

Από τις 97 χώρες στις οποίες διεξήχθη η μελέτη, οι περισσότερες από τις μισές (51) παρουσίασαν μείωση και 19 μόνο αύξηση των ποσοστών πειρατείας. Ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας παρέμεινε σταθερός από το 2004 στο 2005, καθώς ανεπτυγμένες αγορές όπως η Αμερική, η Δυτική Ευρώπη, η Ιαπωνία και ορισμένα ασιατικά κράτη εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά λογισμικού με το μεικτό ποσοστό πειρατείας να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο.

Οι οικονομικές απώλειες που σημειώνονται από την πειρατεία λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζονται σε 34 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των 1,6 δισ. δολαρίων από το 2004. Σε χώρες με μεγάλες αγορές λογισμικού, τα συγκριτικώς χαμηλά ποσοστά πειρατείας μπορεί να αποφέρουν τεράστιες απώλειες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ που κατέχουν το χαμηλότερο ποσοστό πειρατείας (21%) παγκοσμίως, διαπιστώθηκαν απώλειες της τάξεως των 6,9 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή