Κίνητρα για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Κίνητρα για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενναία οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παρέχει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Το κείμενο του νομοσχεδίου είναι ακόμη πιο προωθημένο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, από αυτό που είχε εγκρίνει η κυβερνητική επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο. Οπως προκύπτει από τις σχετικές ρυθμίσεις, με το νέο πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει την προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, ανοίγοντας για πρώτη φορά την αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων και διευρύνοντας σημαντικά την αγορά των αιολικών πάρκων.

Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά αυξάνεται μέχρι και 600% και διαμορφώνεται από 400 μέχρι 500 ευρώ η μεγαβατώρα (διασυνδεδεμένο και μη διασυνδεδεμένο σύστημα αντιστοίχως), ενώ ο διαχωρισμός σε μικρά και μεγάλα από το όριο των 20 KW περνάει στο όριο των 100 KW. Το νομοσχέδιο προβλέπει ειδικά για την προώθηση των φωτοβολταϊκών Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών, με ορίζοντα το 2020. Με ειδικά κίνητρα (αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, απαλλαγή από έκδοση αδειών) επιχειρείται η διάχυση της ηλιακής ενέργειας και σε οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν τη δική τους φωτοβολταϊκή μονάδα για ιδιοκατανάλωση.

Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας από αιολικά πάρκα καθορίζεται στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα για το διασυνδεδεμένο σύστημα και στα 84,6 ευρώ η μεγαβατώρα για τα νησιά. Οι συμβάσεις πώλησης με τον διαχειριστή του συστήματος επεκτείνονται σε 12 έτη από τα 10 που είναι σήμερα, ενώ το ειδικό τέλος προς τους OTA που φιλοξενούν αντίστοιχες επενδύσεις αυξάνεται από 2% σε 2,5% και 3% μετά την πρώτη πενταετία.

Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει καταλυτικά στο θέμα της γραφειοκρατίας, απλοποιώντας σημαντικά τις διαδικασίες αδειοδότησης. Καθιερώνει αποκλειστικές προθεσμίες για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο από τα τρία χρόνια σε λιγότερο από ένα. Επιπλέον, απαλλάσσονται από την έκδοση άδειας παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας, μικρής κλίμακας συστήματα ΑΠΕ. Διπλασιάζεται το όριο ισχύος των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων από 10 MW σε 20 MW, ενώ περιορίζονται οι περιπτώσεις τροποποιήσεως των αδειών στις απολύτως αναγκαίες. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την εξομοίωση της αμοιβής των αυτοπαραγωγών του πλεονάσματος της παραγόμενης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ με αυτή των ανεξάρτητων παραγωγών.

Για την άμεση προώθηση μεγάλων επενδύσεων, προβλέπεται σύσταση ειδικών επιτροπών σε διυπουργικό επίπεδο, με σκοπό την ταχεία επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την έκδοση αδειών.

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας επισήμανε την υστέρηση που εμφανίζει η χώρα μας στην εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ έναντι των άλλων χωρών της E.E., παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και τη δυναμική του νέου πλαισίου, το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά και στην επίτευξη των στόχων του Κιότο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή