Το πετρέλαιο εκτίναξε το έλλειμμα

Το πετρέλαιο εκτίναξε το έλλειμμα

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 74% παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς ανήλθε σε 8 δισ. ευρώ, έναντι 4,6 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση του ελλείμματος έπαιξε η αυξημένη δαπάνη κατά 86% για καύσιμα. Οι εξαγωγές αγαθών στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 16%, ενώ κατά 29,3% αυξήθηκαν και οι εισαγωγές. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 35,4% και διαμορφώθηκε στα 9,13 δισεκατομμύρια ευρώ από 6,74 δισεκατομμύρια ευρώ. Αφαιρουμένων των καυσίμων, το εμπορικό έλλειμμα καταγράφει αύξηση 19,3% και το απόλυτο ύψος του ανήλθε στα 6,02 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, θετικό ρόλο έπαιξε η μεγάλη αύξηση των άμεσων επενδύσεων που διαμορφώθηκαν σε 423 εκατ. ευρώ, έναντι 45 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καθαρή εισροή κεφαλαίων ύψους 566 εκατ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή