Επενδυτική τριχοτόμηση του… «εναέριου χώρου»

Επενδυτική τριχοτόμηση του… «εναέριου χώρου»

6' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλή ηλεκτροδότηση για τα νησιά της χώρας, υπόσχεται ο Αίολος. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το επίσημο επενδυτικό ενδιαφέρον για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα.

Κεφάλαια άνω των 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά προέρχονται από το εξωτερικό, αναμένουν το «πράσινο φως» των αδειοδοτικών αρχών, για να στηρίξουν επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη μέχρι τώρα αναξιόπιστη και κατακερματισμένη αγορά ηλεκτρισμού του νησιωτικού συστήματος.

Για πρώτη φορά από το 1994 που η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απελευθερώθηκε, τα νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με φιλόδοξα σχέδια για την παραγωγή συνολικά 2.800 MW περίπου από αιολικά πάρκα.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ

Η ισχύς αντιπροσωπεύει ποσοστό 30-40% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας και όπως δηλώνει στην «K» ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (PAE) κ. Μιχάλης Καραμανής

«αγγίζει τα όρια του συστήματος» που σημαίνει, ότι μεγαλύτερη ισχύ δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί.

Ακόμη όμως και η ισχύς από τα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στη PAE και αναμένουν αξιολόγηση, δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να απορροφηθεί από το σύστημα.

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το διερευνήσουμε και ίσως χρειαστεί να απευθυνθούμε πέραν του ΔΕΣΜΗΕ και σε ειδικούς συμβούλους», δηλώνει ο κ. Καραμανής. «Ισως οι επενδυτές κληθούν να προχωρήσουν σε ένα συνδυασμό αιολικών πάρκων με αντλιοταμιευτήρες. Οι επενδύσεις αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας όταν περισσεύει η παραγωγή από αιολικά. Βεβαίως ανεβάζουν το συνολικό κόστος από 30% -40% μέχρι και διπλασιαμό καμία φορά, αλλά εάν κριθεί απαραίτητο θα το απαιτήσουμε από τους επενδυτές προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε θετικά ως αρμόδια αρχή για την υλοποίηση των επενδύσεων» σημειώνει ο ίδιος.

Βλέπει «κατ’ αρχήν θετικά» το ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στα νησιά, κυρίως λόγω των συνεργειών που δημιουργούνται με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το περιβάλλον.

«Εκτός από την εξασφάλιση καθαρής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να καταναλώνουμε πετρέλαιο που εκτός από εισαγόμενο και ακριβό είναι και ρυπογόνο, θα αποφύγουμε και το κόστος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που μόνο για τα νησιά ανέρχεται σε 300 εκ. ευρώ ετησίως». Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν εξάλλου και μια μεγάλη ευκαιρία για είσροή ξένων κεφαλαίων, σημειώνει ο κ. Καραμανής αναφερόμενος στο γιγαντιαίο πρότζεκτ της ΡΟΚΑΣ AE, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 49,9% η ισπανική Ιbertrola.

Θεωρεί ότι τεχνικά είναι εφικτά τα επενδυτικά σχέδια και των τριών Ομίλων (Κοπελούζου, Μυτιληναίου και POKA) τόσο σε ό,τι αφορά τα αιολικά πάρκα, όσο και τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. «Εκεί που ακόμα υπάρχουν ερωτηματικά είναι η αποδοχή τους από τους κατοίκους» δηλώνει ο κ. Καραμανής, θίγοντας μία μεγάλη και διαχρονική πληγή αυτού του είδους επενδύσεων.

Η αποδοχή των επενδύσεων από τις τοπικές κοινωνίες, παραμένει ένα από τα «ρίσκα» και για τους ίδιους τους επενδυτές. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι, που εκτιμούν ότι έχουν διασφαλίσει τη συναίνεση του τοπικού παράγοντα, εξακολουθούν να διακατέχονται από ανασφάλεια, αφού οι αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή ακόμη και μετά την λειτουργία της επένδυσης. Στο σύνολό τους όμως οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς διαπιστώνουν μια «ωρίμανση» στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η ΡΟΚΑΣ AE

«H τοπική κοινωνία υποδέχτηκε με ζεστασιά και ανταπόκριση το επενδυτικό μας σχέδιο. Το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, έχουμε πάρει μέχρι και ευχαριστήριες επιστολές» τονίζει σχετικά στην «K» ο διευθύνων σύμβουλος της ΡΟΚΑΣ AE κ. Ματθαίος Τρούλλης. Τη θετική αυτή στάση των κατοίκων στα νησιά Χίο, Λέσβο και Λήμνο, όπου η ΡΟΚΑΣ αναμένεται να εγκαταστήσει 44 αιολικά πάρκα ισχύος 1.636 MW, επενδύοντας συνολικά (μαζί με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις) 2,4 δισ. ευρώ, συνδέει ο κ. Τρούλλης, κυρίως με το ενεργειακό τους πρόβλημα.

«Τα τρία αυτά ακριτικά νησιά υποφέρουν περισσότερο από το κακό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Είναι εθνική ανάγκη να μην κοιτάνε απέναντι την Τουρκία για να λύσουν το ενεργειακό τους πρόβλημα. Με αυτή την επένδυση νιώθουν ότι το λύνουν. Αποβλέπουν επίσης και στα οικονομικά ωφέλη από το τέλος, ύψους 2,5% επί του ετήσιου τζίρου, υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τονίζει ο κ. Τρούλλης. Σημείωνει επίσης, τα οφέλη για το περιββάλον αλλά και τις συνολικότερες συνέργειες για την εθνική οικονομία. «Μόνο από την εξοικονόμηση πετρελαίου θα έχουμε όφελος της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως (για το σύνολο των νησιών), χωρίς να συνυπολογιστούν τα οφέλη από τον περιορισμό των ρύπων», σημειώνει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθ’ αυτή την επένδυση, την χαρακτηρίζει «γιγαντιαία, με ρίσκα βεβαίως, λόγω της μεγάλης απόστασης υποθαλάσσιας διασύνδεσης. Είναι μία μεγάλη πρόκληση για όλους, πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση παγκοσμίως στον τομέα, την οποία όμως εγγυάται οικονομικά και τεχνικά η

Ιbertrola» τονίζει και υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μία άμεση επένδυση κεφαλαίων του εξωτερικού στη χώρα μας». Το έργο, σύμφωνα με τον ίδιο και βάσει της προμελέτης που έχει γίνει είναι βιώσιμο και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθεί.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, η εταιρεία Ρόκας, η πρώτη που δραστηροποιήθηκε στην αγορά, εμφανίζεται να καλωσορίζει τους νέους παίκτες. «Χαίρομαι που υπάρχει ενδιαφέρον. H αγορά χωράει πολλούς σωστούς παίκτες» σημειώνει, για να θίξει και το φαινόμενο των «διαφόρων αετονύχηδων που σπεύδουν να πάρουν άδεια για να την πουλήσουν στη συνέχεια».

Ο Δ. Κοπελούζος

Την πλήρη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας φαίνεται ότι έχει διασφαλίσει και ο Ομιλος Κοπελούζου, ο οποίος από κοινού με τον Ομιλο Σαμαρά προωθεί την εγκατάσταση 400 MW στα νησιά Ανδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο και τη διασύνδεσή τους μέσω Σύρου με το Λαύριο, επένδυση συνολικού ύψους 700 εκ. ευρώ.

«Εχουμε διασφαλίσει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Θα έλεγα μάλιστα ότι εμάς μας κάλεσε πρώτη η τοπική κοινωνία να δραστηριοποιηθούμε» τονίζει χαρακτηριστικά στην «K» ο επικεφαλής του Ομίλου κ. Δημήτρης Κοπελούζος. «Το πρότζεκτ για τις Κυκλάδες, σέβεται απολύτως το περιβάλλον και εντάσσεται πλήρως στον σχεδιασμό του ΔΕΣΜΗΕ για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος» τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει: «-ξυπηρετεί και τα συμφέροντα της ΔΕΗ, αφού με τη χρήση του, απαλλάσσεται από το τεράστιο κόστος λειτουργίας των τοπικών μονάδων, αλλά και την υποχρέωση για άμεσες επενδύσεις στα νησιά αυτά, προκειμένου να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ και να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια». Το μόνο αγκάθι, σύμφωνα με το κ. Κοπελούζου για το σύνολο αυτών των έργων είναι τα περιβαλλοντικά. «Το πόσο γρήγορα θα κινηθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις εγκρίσεις των απαιτούμενων μελετών είναι καθοριστικός παράγοντας για την πορεία υλοποίησής τους» τονίζει. Τόσο ο ίδιος πάντως, όσο και οι εκπρόσωποι των Ομίλων Μυτιληναίου και Ρόκα, σημειώνουν την καταλυτική για τις επενδύσεις σημασία του πλαισίου που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. « O νόμος είναι θετικός. O κ. Σιούφας έκανε ένα νόμο που ευνοεί τις επενδύσεις» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Ομιλος Μυτιληναίου

Από πλευράς του Ομίλου Μυτιληναίου, ανώτατα στελέχη, εκφράζουν επίσης αισιοδοξία για την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου. Φέρονται επίσης να έχουν προεξοφλήσει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, διατηρούν ωστόσο επιφυλάξεις, αφού όπως σημειώνουν «ανά πάσα στιγμή ακόμη και μετά τη λειτουργία της επένδυσης μπορεί να αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Είναι η μεγάλη ανασφάλεια όλων αυτών των έργων». Διαπιστώνουν πάντως «μία ωριμότητα μεταξύ επενδυτών και τοπικών κοινωνιών». O Ομιλος Μυτιληναίου προωθεί την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 800 MW στα νησιά Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο και Σέριφο και τη διασύνδεσή τους με το δίκτυο του Λαυρίου, επένδυση συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ. H υλοποίηση της επένδυσης, αναφέρει ανώτατο στέλεχος του Ομίλου, πέραν από μια αξιόπιστη λύση στην ηλεκτροδότηση των νησιών, θα προσφέρει και υποστήριξη στο Νότιο Σύστημα που αντιμετωπίζει προβλήματα ευστάθειας. Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι τρεις Ομιλοι βλέπουν θετικά μία συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία έχει σχεδιάσει παραγωγή ισχύος 1540 MW με εταίρο ή 770 αυτόνομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή