Με κοινωνικές ευαισθησίες η νέα φορολογία εισοδήματος

Με κοινωνικές ευαισθησίες η νέα φορολογία εισοδήματος

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο δακαπενθήμερο του Ιουλίου παραδίδεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας το πόρισμα της Επιτροπής για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και κεφαλαίου.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να πριμοδοτηθούν οι κοινωνικές ομάδες οι οποίες στερήθηκαν, προκειμένου η χώρα μας να πιάσει τον στόχο της ΟΝΕ. Αν και καθαρά τεχνοκρατική η Επιτροπή, οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας είναι να ελαφρυνθούν οι μικρές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις.

Ωστόσο, η επιτροπή στο πόρισμα που θα παραδώσει θα αναλύει όλους τους φόρους που επιβάλλονται σήμερα, ενώ θα προτείνει την κατάργηση των φόρων που θεωρούνται αναποτελεσματικοί καθώς και τη «μεταλλαξη» ορισμένων που δεν εξυπηρετούν τόσο το δημόσιο όσο και τους φορολογούμενους.

Εκτός από την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα αναμορφωθεί θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων και κυρίως εκείνων που εξυπηρετούν υψηλές εισοδηματικές τάξεις. Ο κ. Αλογοσκούφης έχει ήδη ανακοινώσει την αύξηση του αφολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ, καθώς και τη μείωση των συντελεστών και την αναδιάταξη των κλιμακίων εισοδήματος.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επαναφορά της έκπτωσης από τις οικογενειακές δαπανές με τελείως όμως διαφορετική μορφή. Στις σκέψεις των ιθυνόντων είναι η έκπτωση να γίνεται ανάλογα με το ύψος των καταναλωτικών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα διασφαλίσει σημαντικά έσοδα, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι θα ζητούν αποδείξεις προκειμένου να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα τόσο στην κατανομή των πόρων όσο και στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Οι καταργήσεις που θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, αντιθέτως, στόχος είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που εξετάζει η κυβέρνηση θα περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει σε σημαντικό βαθμό την αύξηση των αφορολογήτων ορίων, τη μείωση των ονομαστικών συντελεστών και τη διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση των διαφόρων απαλλαγών, με στόχο την επέκταση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των διακριτικών παρεμβάσεων του φορολογικού συστήματος στην οικονομία υποστηρίζεται σήμερα ευρύτατα στη διεθνή βιβλιογραφία και αποτέλεσε το κοινό χαρακτηριστικό των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Εκτός από τις φοροαπαλλαγές θα επανεξετασθούν και αρκετά επιδόματα που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι «φορολογικές δαπάνες» όπως αποκαλούνται από τους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου είχαν θεσπιστεί, προκειμένου να ευνοηθούν κάποιες μορφές εισοδήματος, ομάδες φορολογούμενων ή κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων με σκοπό να δοθεί επιδότηση ή κίνητρο σε κάποια πρόσωπα ή φορείς για συγκεκριμένους λόγους, απαλλάσσοντάς τους εντελώς από τη φορολογία ή μειώνοντας τη φορολογική τους υποχρέωση.

Παράλληλα από μηδενική βάση θα εξεταστεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων και κυρίως εκείνων που εξυπηρετούν υψηλές εισοδηματικές τάξεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και να περιλάβει μόνο περιπτώσεις που επιβάλλουν τέτοια μεταχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα επανεξεταστούν περιπτώσεις όπως των εισοδημάτων αλλοδαπών εταιρειών και οργανισμών που αναλαμβάνουν την εργοληπτική κατασκευή έργων, των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε αθλητές εθνικών ομάδων, των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές, των πάσης φύσεως παροχών που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της νόμιμης αμοιβής όσων απασχολούνται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση.

Υπό αναθεώρηση τελούν τα εισοδήματα:

– Της νόμιμης αμοιβής όσων απασχολούνται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση.

– Των εισοδημάτων αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών που αναλαμβάνουν στην Ελλάδα την κατάρτιση μελετών και σχεδίων ή την διεξαγωγή ερευνών. Οι επιχειρήσεις αυτές εφόσον αναλαμβάνουν δραστηριότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρούν βιβλία και να φορολογούνται με βάση την κλίμακα. H υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί στρεβλώσεις και ανταγωνισμό μεταξύ ελληνικών κσι ξένων ομοειδών επιχειρήσεων.

– Των εισοδημάτων αλλοδαπών επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν την εργοληπτική κατασκευή έργων στην Ελλάδα.

– Των πάσης φύσεως παροχών που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών ομάδων.

– Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε ποδοσαιριστές καλαθοσφαιριστές, διότι πρόκειται για τακτικές αποδοχές. Οι αποδοχές τους θα πρέπει να κατανεμηθούν στα έτη που αναλογούν και να φορολογηθούν με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

– Των αποδοχών όσων παρέχουν υπηρεσίες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν στη Γερμανία.

– Του 50% της αποζημίωσης από τα ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ

Ετοιμες οι αντικειμενικές αξίες για τα αγροτεμάχια

Παραδόθηκαν στον υφυπουργό Οικονμικών κ. Αντ. Μπέζα οι νέες αντικειμενικές αξίες για τα αγροτεμάχια. Ωστόσο, δεν έχει αποφασισθεί ακόμα ο χρόνος που θα δημοσιοποιηθούν και κατ’ επέκταση τεθούν σε ισχύ οι νεές τιμές. Το σίγουρο είναι ότι στο διάστημα αυτό της αναμονής διενεργούνται εκατοντάδες πράξεις με αποτέλεσμα τα έσοδα του Δημοσίου από τις μεταβιβάσεις να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, γεγονός που χαροποιεί την ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξίες για τα εκτός σχεδίου πόλεως θα αυξηθούν κατά 30% μεσοταθμικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι αυξήσεις θα προσεγγίσουν το 50%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων αναμένεται να αποφασισθούν για περιοχές που έχουν αναβαθμιστεί είτε για λόγους τουριστικής ανάπτυξης (νησιωτικές, παραθαλάσσιες κ.λπ.) είτε για λόγους υποδομών (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Προαστιακός κ.λπ.) είτε για γενικότερους λόγους ανάπτυξης της τοπικής κτηματαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων και των λοιπών εκτάσεων γης εκτός σχεδίου λαμβάνεται υπόψη η αρχική βασική αξία γης η ειδική βασική αξία και η αρχική οικοπεδική αξία.

H ABA είναι η ανά τετραγωνικό μέτρο αξία αγροτικής γης ημιορεινής μη αρδευόμενης, με μονοετή καλλιέργεια, που δεν έχει πρόσωπο σε Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό ή Κοινοτικό δρόμο και απέχει από τη θάλασσα απόσταση μεγαλύτερη από 800 μέτρα.

Η αρχική οικοπεδική αξία, είναι η αξία γης σε δραχμές που προστίθεται στην αξία της εδαφικής έκτασης για κάθε τετραγωνικό μέτρο κτίσματος με χρήση κατοικίας.

Η EBA είναι η ανά τετραγωνικό μέτρο αξία αγροτικής γης μη αρδευόμενης, με μονοετή καλλιέργεια και λαμβάνεται υπόψη μόνο για εδαφικές εκτάσεις που έχουν πρόσωπο σε εθνικό ή επαρχιακό δρόμο ή βρίσκονται σε ζώνη πλάτους μέχρι 800 μέτρα από τη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή