Οι ελληνικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι εφορμούν στα Βαλκάνια με εξαγορές

Οι ελληνικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι εφορμούν στα Βαλκάνια με εξαγορές

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επιχειρηματική διείσδυση στην περιοχή των Βαλκανίων επιχειρούν μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας, στοχεύοντας επενδυτικά στην αγορά ξενοδοχείων πόλεων.

Ο ξενοδοχειακός Ομιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη και η Λάμψα, που «συνορεύουν» επιχειρηματικά και στην πλατεία Συντάγματος, με τον πρώτο να ελέγχει το Κing George και τη δεύτερη να είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» μετέφεραν το πεδίο ανταγωνισμού στο Βελιγράδι. Ειδικότερα, ο Ομιλος N. Δασκαλαντωνάκη (Grecotel) διαθέτοντας 41 ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας (σε Αθήνα, Μύκονο, Κω, Κέρκυρα, Λάρισα, Πελοπόννησο, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αλεξανδρούπολη και Κρήτη) και μία στο εξωτερικό επεκτείνει τη δραστηριότητά του εκτός Ελλάδος. Με το ίδιο επενδυτικό σχήμα (Eurobank, Ομιλος Γερμανού) που ελέγχει επιχειρηματικά το Sheraton Sofia Hotel Balkan & Casino στη Σόφια Βουλγαρίας, ο Ομιλος N. Δασκαλαντωνάκη εξαγόρασε μετά τη διενέργεια διαγωνισμού το ξενοδοχείο Hotel Metropol στο Βελιγράδι. O όμιλος, που κατέθεσε προσφορά 27,4 εκατ. ευρώ, έχει στα σχέδιά του τη ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, συνολικής δυναμικότητας 218 δωματίων και την αναβάθμισή του από μονάδα 4 αστέρων σε μονάδα 5 αστέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος θα φθάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο ξενοδοχειακός όμιλος χτύπησε και την πόρτα της Βουδαπέστης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι προχώρησε στην απόκτηση του ελέγχου μετοχικά μιας ξενοδοχειακής μονάδας στη Βουδαπέστη, ενώ στα σχέδιά του είναι η περαιτέρω επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Εξάλλου, ο όμιλος θα προχωρήσει και στη δημιουργία Σχολής Ξενοδοχειακού Μάνατζμεντ στο Βελιγράδι.

Επενδυτικός πόλος

Στο Βελιγράδι αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και η εταιρεία Λάμψα, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας Beogradsko Mesovito Preduzece A.D. Beograd, ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου Hyatt Regency Βελιγραδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της εξαγοράς για την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της ξενοδοχειακής μονάδας θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι συνολικής δυναμικότητας 308 δωματίων και σουιτών και διαθέτει σειρά συνοδευτικών εγκαταστάσεων (δύο εστιατόρια, τρία μπαρ, συνεδριακές αίθουσες, αθλητικό κέντρο). Παράλληλα, αυτήν τη στιγμή αποτελεί το μόνο ξενοδοχείο πολυτελείας της πόλης και λειτουργεί με υψηλούς δείκτες πληρότητας και υψηλή κερδοφορία. Η Hyatt International θα παραμείνει διαχειρίστρια του ξενοδοχείου για τα επόμενα 23 έτη. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ν. Δάνδολος, η αγορά των Βαλκανίων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιχειρηματικά για τους ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους, με δεδομένο το γεγονός ότι, πλέον, δραστηριοποιούνται και πολλές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ αποτελεί και στόχο περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό τα ξενοδοχεία πόλης αυτή τη στιγμή αποτελούν επενδυτικό πόλο έλξης καθώς σε μεγάλο βαθμό, πέραν των διεθνών αφίξεων, θα προσελκύουν πελατεία και από την ελληνική αγορά. Επίσης, η προοπτική ένταξης πολλών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί ένα πρόσθετο πλεονέκτημα μελλοντικά για την τουριστική και γενικότερα επιχειρηματική ανάπτυξή τους. Η διαφαινόμενη πολιτική ισορροπία έπειτα από μεγάλη περίοδο αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί ασφαλιστικές δικλίδες για τις θετικές προοπτικές που ήδη καταγράφουν και οι διεθνείς οργανισμοί τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις βαλκανικές χώρες ήδη επενδύουν στον τομέα του τουρισμού και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία. Η Ελλάδα, λόγω του ρόλου που επιθυμεί να έχει στην ευρύτερη περιοχή, έχει τεράστια περιθώρια διείσδυσης στον τουριστικό κλάδο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για αμφίπλευρα οφέλη.

Τεράστιες προοπτικές

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων, οι χώρες των Βαλκανίων εμφανίζουν τεράστιες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία. Ειδικότερα, σε έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου προβλέπεται ότι ο ετήσιος ρυθμός τουριστικής ανάπτυξης θα είναι 10,5% και θα το καταστήσει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τουριστικές οικονομίες μεταξύ των 174 χωρών που εξετάζει. Το 2004 ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε 14,8% στο ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσώπευε το 15% του συνόλου της απασχόλησης. Την επόμενη δεκαετία προβλέπεται ποσοστό ρυθμού ανάπτυξης 9% ως προς το ΑΕΠ και 4,5% ως προς την απασχόληση. Μέχρι το 2014 εκτιμάται ότι με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης το μερίδιο του τουρισμού ως προς το ΑΕΠ και την απασχόληση θα ξεπερνά σε ποσοστό το 21%. Το 2003 το Μαυροβούνιο είχε 600.000 τουρίστες. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ποσοστό 23% αφορούσε σε διεθνείς αφίξεις, ενώ το υπόλοιπο αφορούσε αφίξεις από γειτονικές χώρες. Για τη Ρουμανία το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων αναφέρει ότι ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει ποσοστό 4,8% στο ΑΕΠ και 5,8% στην απασχόληση. Την επόμενη δεκαετία ο ετήσιος ρυθμός τουριστικής ανάπτυξης θα κυμαίνεται περίπου στο 8%. Στην Κροατία ο τουρισμός και τα ταξίδια συνεισφέρουν το 22,4% στο ΑΕΠ και μέχρι το 2013 προβλέπεται ότι θα φθάσει στο 31,6%. Ο τομέας συνεισφέρει 27,4% στην απασχόληση, ενώ το 2013 θα φθάσει στο 34%. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο, η Κροατία είναι μία από τις χώρες διεθνώς με τη μεγαλύτερη εξάρτηση της οικονομίας της από τον τουριστικό κλάδο. Μάλιστα, η Κροατία εμφανίζεται 5η στην κατάταξη μεταξύ των 174 χωρών που εξετάζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο με τις μεγαλύτερες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία. Στη Βουλγαρία ο τομέας συνεισφέρει ποσοστό 16% στο ΑΕΠ και 13,6% στην απασχόληση. Προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός τουριστικής ανάπτυξης 4,3% στην επόμενη δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή