Σχέδιο για αμοιβαίο ακινήτων από τα ταμεία

Σχέδιο για αμοιβαίο ακινήτων από τα ταμεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και τη δημιουργία αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων εξετάζει το υπουργείο Απασχόλησης, σε μια προσπάθεια για καλύτερη αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, η αντικειμενική αξία της οποίας ανερχόταν σε 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2004. Για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτείται η άρση των εμποδίων που έχουν καταστήσει ανενεργή τη νομοθεσία για τη δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων, αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία. Αντίστοιχες προσπάθειες είχαν ανακοινωθεί και στο παρελθόν από διάφορους φορείς του Δημοσίου, χωρίς ποτέ να υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις για την αξιοποίηση δεκάδων αξιόλογων ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της δημιουργίας αμοιβαίου ακινήτων τάσσεται ο διοικητής του IKA κ. Γ. Βαρθολομαίος, ο οποίος αναζητεί τρόπους ενεργού διαχείρισης των ακινήτων του φορέα. Παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα θεωρούν δυνατή τη δημιουργία αμοιβαίου ακινήτων υψους 1,5 δισ. ευρώ. Αλλωστε, το IKA διαθέτει και τη μερίδα του λέοντος στον τομέα των ασφαλιστικών ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομαδα το υπουργείο, η ακίνητη περιουσία του IKA-ETAM και του επικουρικού IKA-ETEAM αναλογούν στο ένα τρίτο της συνολικής ακίνητης περιουσίας όλων των ασφαλιστικών φορεών.

Τα δύο ταμεία διαθέτουν 202 ακίνητα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 243 εκατ. ευρω. Πρόκειται για οικόπεδα, αγροτεμάχια, νοσοκομεία (ΓΝΦλέμιγκ στα Μελίσσια), αλλά και πολυώροφα κτίρια, γραφεία και διαμερίσματα από την Αθήνα έως το Σουφλί. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο παρελθόν από τη διοίκηση του IKA είχε υποβληθεί σχέδιο για την αξιοποίηση αυτής της ακίνητης περιουσίας. Σημαντική είναι και η ακίνητη περιουσία του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Με αντικειμενικές αξίες που υπερβαίνουν το ποσό των 58,3 εκατ. ευρώ, διαθέτει εκτός από πολυώροφα κτίρια, κατασκηνώσεις, κινηματογράφο (VOX), καθώς και το ξενοδοχείο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Τα σχέδια αξιοποίησης των ακινήτων των ταμείων συνδέονται με την καταγραφή της συνολικής περιουσίας τους. Η καταγραφή θα αποτελέσει τη βάση μελέτης για αλλαγές στη διαχείριση των αποθεματικών, οι οποίες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, θα οριστικοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή