Ελεγχοι για εντοπισμό πλαστών φορολογικών δηλώσεων

Ελεγχοι για εντοπισμό πλαστών φορολογικών δηλώσεων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαστές φορολογικές δηλώσεις συσσωρεύονται στις εφορίες όλης της χώρας καθώς και στα πιστωτικά ιδρύματα. Στόχος, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η επιστροφή σημαντικών ποσών από το Δημόσιο. Η υποβολή ψευδών φορολογικών στοιχείων εξυπηρετεί απ’ ό,τι φαίνεται και όσους επιθυμούν να λάβουν δάνεια. Οι επιτήδειοι στην αρχή δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, κάτι το οποίο καταγράφεται και στο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο ζητούν τα πιστωτικά ιδρύματα για να εγκρίνουν το ύψος του δανείου. Αργότερα κάνουν ανακλητική δήλωση και υποβάλλουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Οι μέθοδοι που ακολουθούν χιλιάδες φορολογούμενοι οδήγησε την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών στην έκδοση εγκυκλίου για να διασφαλιστούν τα συμφέροντά του. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όλες οι εφορίες της χώρας θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους στις ύποπτες φορολογικές δηλώσεις για να αποφευχθούν φαινόμενα πλαστών βεβαιώσεων και πλαστών εκκαθαριστικών.

Ειδικότερα οι εφοριακοί θα ελέγχουν τις δηλώσεις:

1. Που υποβάλλονται πολύ νωρίτερα από τις καταληκτικές ημερομηνίες όπως π.χ. τον Ιανουάριο, με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή άλλα. Είναι πολύ πιθανό να επιδιώκουν κάποιο μη νόμιμο σκοπό.

2. Ανακλητικές που υποβάλλονται εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, με τις οποίες ανακαλούνται υψηλά εισοδήματα, κυρίως από μισθωτές υπηρεσίες και ακίνητα που έχουν δηλωθεί με αρχικές δηλώσεις, τα εκκαθαριστικά σημειώματα των οποίων έχουν κατατεθεί σε πιστωτικά ιδρύματα για δανειοδότηση.

3. Φορολογίας εισοδήματος με πλαστά εισοδήματα και παρακράτηση φόρου που ποτέ δεν παρακρατήθηκε, και κατά την εκκαθάριση προκύπτει επιστροφή φόρου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα περιήλθε σε γνώση της διεύθυνσης φορολογίας εισοδήματος η πληροφορία ότι υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις με πλαστά γεωργικά εισοδήματα από Ελληνες Τσιγγάνους προκειμένου να επιτύχουν τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας ΦΙΧ από το υπουργείο Μεταφορών, ότι χορηγούνται από τις ΔΟΥ ενάρξεις επιτηδεύματος στους ίδιους φορολογούμενους χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τις υπηρεσίες. Το περσινό έτος από διασταυρώσεις σε στοιχεία φορολογούμενων είχε αποκαλυφθεί κύκλωμα Κινέζων και Ρώσων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίοι είχαν δηλώσει υψηλές δαπάνες ιατρικής περίθαλψης, με στόχο να λάβουν επιστροφή φόρου. Βέβαια, το ποσό της επιστροφής ήταν ελαφρώς μικρότερο από τα 1.500 ευρώ για τον καθένα προκειμένου να παρακάμψουν τον επανέλεγχο που διενεργείται στις επιστροφές άνω του ποσού αυτού. Μάλιστα, προκειμένου να λάβουν άμεσα τα ποσά αυτά, υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσω του Διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή