Επιτρέπονται συμφωνίες επιχειρήσεων με μικρό μερίδιο αγοράς

Επιτρέπονται συμφωνίες επιχειρήσεων με μικρό μερίδιο αγοράς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις περιπτώσεις που οι συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων δεν περιορίζουν σημαντικά τον ανταγωνισμό καθόρισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αφ’ ενός για να εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας δικαίου για τις επιχειρήσεις και αφ’ ετέρου για να αποφύγει την εξέταση υποθέσεων που δεν έχουν ενδιαφέρον από απόψεως ανταγωνισμού και κατά συνέπεια να επικεντρωθεί σε περισσότερο προβληματικές συμφωνίες. Παράλληλα καθορίζει αναλυτικά τους βασικούς περιορισμούς του ανταγωνισμού, όπως για παράδειγμα τον καθορισμό τιμών και τον επιμερισμό της αγοράς, οι οποίοι πάντα απαγορεύονται και δεν εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις.

Ειδικότερα, η κειμένη νομοθεσία απαγορεύει συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού εντός των ορίων της ελληνικής αγοράς. Ομως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει ότι οι συνέπειες μιας συμφωνίας δεν περιορίζουν σημαντικά τον ανταγωνισμό στις εξής περιπτώσεις:

Β εφόσον το συνολικό μερίδιο αγοράς που κατέχουν τα συμβαλλόμενα μέρη δεν υπερβαίνει το 5% σε καμία από τις αγορές που επηρεάζονται από τη συμφωνία, όταν αυτή έχει συναφθεί μεταξύ επιχειρήσεων που είναι πραγματικοί ή δυνητικοί ανταγωνιστές

Β εφόσον το μερίδιο αγοράς που κατέχει το καθένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν υπερβαίνει το 10% σε καμιά από τις σχετικές αγορές που επηρεάζονται από τη συμφωνία, όταν αυτή έχει συναφθεί μεταξύ επιχειρήσεων οι οποίες δεν είναι πραγματικοί ή δυνητικοί ανταγωνιστές

Στην περίπτωση που είναι δύσκολο να εξακριβωθεί εάν μια συμφωνία έχει συναφθεί μεταξύ ανταγωνιστών τότε ισχύει το όριο του 5%. Στην περίπτωση των παράλληλων δικτύων συμφωνιών που παράγουν σωρευτικά αποτελέσματα περιορισμού του ανταγωνισμού το όριο στα μερίδια αγοράς καθορίζεται στο 5%.

Τα μερίδια αγοράς θα υπολογίζονται βάσει της αξίας των πωλήσεων ή της αξίας των αγορασθέντων. Εάν οι αξίες αυτές δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν με τα διαθέσιμα στοιχεία της εταιρείας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοιχεία που βασίζονται σε άλλες αξιόπιστες πληροφορίες. Για όσες περιπτώσεις εμπίπτουν στην απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ανεξάρτητη αρχή δεν θα κινεί διαδικασία, ούτε βάσει αιτήσεως ούτε αυτεπαγγέλτως.

Ωστόσο, οι ευεργετικές αυτές διατάξεις δεν ισχύουν για συμφωνίες που περιλαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρούς περιορισμούς, όπως τον καθορισμό των τιμών πώλησης, τον περιορισμό παραγωγής ή πωλήσεων, τον επιμερισμό των αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή