Εγκρίθηκε η απελευθέρωση υπηρεσιών στην Ε.Ε.

Εγκρίθηκε η απελευθέρωση υπηρεσιών στην Ε.Ε.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση των κυβερνήσεων της Ενωσης έλαβε αργά τη νύχτα της Δευτέρας, ύστερα από πολυετείς περιπέτειες και σοβαρότατες τροποποιήσεις, η διαβόητη οδηγία περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών, γνωστότερη και ως «οδηγία Μπόλκεσταϊν», η οποία όταν τεθεί σε ισχύ το 2010 θα επιφέρει σημαντικότατες και θετικές για τον καταναλωτή αλλαγές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία. Κύριο γνώρισμα της οδηγίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε αρχικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις, είναι η κατάργηση της βασικότερης πρόνοιας της αρχικής πρότασης του ομώνυμου Ολλανδού Επιτρόπου, που ήταν η παροχή υπηρεσιών από εταιρείες ενός κράτους-μέλους σε άλλα κράτη-μέλη με βάση τη νομοθεσία (πλην εργατικής νομοθεσίας) και πρακτική του πρώτου κράτους ή «κράτους προέλευσης» της εταιρείας ή επαγγελματία. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αναταραχή σε αρκετά κράτη-μέλη, που διέγνωσαν, ορθά, τη δυνατότητα να κατακλυσθεί η δυτικοευρωπαϊκή αγορά από «παροχείς υπηρεσιών» χαμηλού κόστους με έδρα τα νέα κράτη-μέλη. Η νέα οδηγία προβλέπει αντιθέτως τη λεγόμενη αρχή της «ελευθερίας παροχής υπηρεσιών», με άλλα λόγια τη μεγίστη δυνατή διευκόλυνση της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών εντός της Ε.Ε., αλλά με υπαγωγή των εργαζομένων και λοιπόν «παροχέων» στην εργατική και λοιπή νομοθεσία του κράτους στο οποίο παρέχεται η υπηρεσία.

Επιπλέον, ειδική έμφαση δίδεται στην κατάργηση όλων των συχνά παράνομων εμποδίων που δημιουργούν εσκεμμένα τα κράτη-μέλη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες άλλων χωρών, προς αποφυγή ακριβώς του ανταγωνισμού. Αντιθέτως, τα κράτη θα πρέπει τώρα να εγκαινιάσουν ειδικές δομές και διαδικασίες διευκόλυνσης της δραστηριοποίησης ξένων επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο έδαφός τους. Οπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Φώλιας σε χθεσινές δηλώσεις, η οδηγία προϋποθέτει για την Ελλάδα και σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης, έστω και μόνο από την απαιτούμενη απλούστευση και εκλογίκευση σωρείας διαδικασιών. Μάλιστα, σημείωσε, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες, στο πρότυπο των ΚΕΠ, για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών τρίτων χωρών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Τέλος, διαμορφώθηκε και ο κατάλογος των τομέων που εξαιρούνται πλήρως από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, αν και σε αρκετά σημεία του αυτός απαιτεί περαιτέρω εξειδίκευση και διευκρινίσεις.

Πιο αναλυτικά, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται οι λεγόμενες υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η παιδεία και η υγεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, ο οργανωμένος τζόγος, τα οπτικοακουστικά και ο κινηματογράφος, τα γραφεία προσωρινής εργασίας, κ.ά.

Αντιθέτως, δεν εξαιρούνται οι λεγόμενες «υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος», όπως η ηλεκτροδότηση ή η ύδρευση ή επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι για τα οποία είχαν ζητήσει ορισμένες χώρες εξαίρεση.

Επί της διαδικασίας και αφού η οδηγία εγκριθεί οριστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός του έτους, τα κράτη-μέλη θα έχουν τριετή διορία να καταθέσουν στην Επιτροπή πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για την εφαρμογή της, στο οποίο μεταξύ άλλων θα προσδιορίζονται και θα αιτιολογούνται σαφώς οι όποιοι περιορισμοί επιβάλλονται σε εθνικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή