Αγορά παραγώγων: ίδιες ελαφρύνσεις με την Ευρωζώνη

Αγορά παραγώγων: ίδιες ελαφρύνσεις με την Ευρωζώνη

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ελληνας επενδυτής θα απολαμβάνει τις ίδιες φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγορά παραγώγων με τους επενδυτές των άλλων αγορών της Ευρωζώνης. Με το άρθρο 7 του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται ο μηδενισμός της φορολόγησης για κεφαλαιακά κέρδη σε χρηματιστήριο παραγώγων του εξωτερικού όπου μέχρι σήμερα φορολογούνταν το 20% αλλά και τα κέρδη που προέρχονται από επενδύσεις σε swap όπου η φορολόγηση ανέρχονταν στο 15%. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει συμπεριλάβει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα που προέρχονται από αλλοδαπές επιχειρήσεις όπως ακριβώς ισχύει για τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων όπου είναι μηδενικός ο φορολογικός συντελεστής.

Ικανοποίηση και επισημάνσεις

Την ικανοποίησή του για τις βελτιώσεις που επέρχονται στη φορολόγηση των επιμέρους χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως τα παράγωγα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Ωστόσο, ο κ. Μωραϊτάκης υποστηρίζει ότι θα αποτύχει η πολιτική εξωστρέφειας και ανάπτυξης της Ελλάδος σε Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο, εάν δεν την φιλελευθεροποιήσει τελείως στα διεθνή προϊόντα και στους διεθνείς επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, πρέπει να υπάρξει φόρος επί των πωλήσεων και των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α. που τώρα διαφεύγουν και στερούν έσοδα από το ελληνικό κράτος, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στο Χ.Α. και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή