Οι νέες ρυθμίσεις για τους 660.000 φορολογουμένους με εισοδήματα από ακίνητα

Οι νέες ρυθμίσεις για τους 660.000 φορολογουμένους με εισοδήματα από ακίνητα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια και προχωρούν στη συντήρηση ή επισκευή των ακινήτων τους παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα θα εκπίπτει ποσοστό 40% (από 15% που είναι σήμερα) για ασφάλιστρα κατά του κινδύνου πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων καθώς και για την αμοιβή δικηγόρου για δίκες σε διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις επισκευές και συντηρήσεις ακινήτων. Με τη σημαντική έκπτωση που παρέχει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες τούς «αναγκάζει» να ζητούν αποδείξεις για τις εργασίες επισκευής και συντήρησης στα ακίνητά τους δεδομένου ότι πλέον το όφελος είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Το μέτρο αφορά περίπου 660.000 φορολογούμενους με εισοδήματα από ακίνητα.

Παράλληλα μειώνεται από το 19% στο 9% ο συντελεστής ΦΠΑ, για ανακαίνιση και επισκευή παλαιών (μη νεόδμητων) ιδιωτικών κατοικιών, εξαιρουμένων των υλικών που αποτελούν σημαντικό μέρος της αξίας της παροχής.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ θα αυξήσει τη ζήτηση των εν λόγω υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία κινήτρων για εθελοντική συμμόρφωση των υποκειμένων στις διατάξεις περί ΦΠΑ, αντισταθμίζοντας ένα σημαντικό μέρος της απώλειας εσόδων από τη μείωση του συντελεστή.

Επίσης, από το νέο έτος μειώνονται κατά 50% τα τέλη χαρτοσήμου που προέρχονται από εκμίσθωση κατοικιών.

Με την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν περίπου 700.000 ενοικιαστές (συνήθως οι ενοικιαστές καταβάλλουν το χαρτόσημο). Το 2008 τα τέλη χαρτοσήμου καταργούνται.

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί ρύθμιση για τις υποθέσεις κληρονομιών και δωρεών. Η διάταξη θα προβλέπει ότι για την επιβολή των αναλογούντων φόρων θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογικές κλίμακες και αξίες του χρόνου γέννησης της φορολογικής υποχρέωσης και όχι του χρόνου υποβολής της δήλωσης.

Οι αλλαγές στα ακίνητα

1. Μειώνονται οι συντελεστές αποσβέσεων από 10% σε 5% για τις κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια κ.λπ. και από 5% σε 3% για τα καταστήματα γραφεία κ.λπ.

2. Αυξάνεται σε 40% το ποσοστό της έκπτωσης με δικαιολογητικά (για ασφάλιστρα, έξοδα επισκευής και συντήρησης) για όλες τις οικοδομές ανεξάρτητα από τη χρήση τους (από 15% που ίσχυε για τις κατοικίες-σχολεία και φροντιστήρια και 5% για τα καταστήματα και γραφεία).

3. Καταργούνται σταδιακά τα τέλη χαρτοσήμου για τις κατοικίες. Το 2007 μειώνεται στο 1,8% (από 3,6%) το τέλος χαρτοσήμου που επιβάλλεται στα μισθώματα ακινήτων, ενώ καταργείται το 2008.

4. Μειώνεται στο 9% ο συντελεστής ΦΠΑ που αφορά στις υπηρεσίες εντάσεως εργασίας (υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής παλαιών ιδιωτικών κατοικιών).

5. Καταργείται η ειδική έκπτωση που ανερχόταν σε ποσοστό 30% για τη διενέργεια δαπανών με δικαιολογητικά στις διατηρητέες οικοδομές, που ίσχυε μέχρι τώρα, γιατί αυτό υπερκαλύπτεται με το πιο πάνω ποσοστό 40%, που ισχύει γενικά σε όλες τις οικοδομές.

6. Αυξάνεται η απαλλασσόμενη επιφάνεια της κύριας κατοικίας που παραχωρείται δωρεάν από τους γονείς στα τέκνα τους στα 200 τ.μ. από 100 τ.μ. που ισχύει σήμερα. Με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται η διεύρυνση της ήδη προβλεπόμενης απαλλαγής του τεκμαρτού εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, που προκύπτει στις περιπτώσεις αυτές, με σκοπό τη φορολογική ελάφρυνση του εισοδήματος από ακίνητα των προσώπων αυτών.

Παράδειγμα

Εστω φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ύψους 10.000 ευρώ. Το 2007 αποφασίζει την πραγματοποίηση επισκευών στο ακίνητο που εκμισθώνει. Οι αποδείξεις που έχει λάβει για τις εργασίες που έγιναν ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ. Η δαπάνη που πραγματοποίησε εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα που έλαβε από την ενοικίαση του ακινήτου. Αρα θα φορολογηθεί με ποσό ύψους 6.000 ευρώ (10.000- 4.000=6.000). Με τα ισχύοντα μέτρα θα εξέπιπτε ποσό ύψους 1.500 ευρώ.

Μισθωτός με τρία παιδιά: δύο παραδείγματα

α) Εστω μισθωτός με τρία παιδιά και ετήσια εισοδήματα ύψους 25.000 ευρώ. Με την ισχύουσα κλίμακα ο εν λόγω φορολογούμενος θα καταβάλει φόρους στο ελληνικό Δημόσιο ύψους 1.400 ευρώ. Με τις αλλαγές που θα επέλθουν το 2007 ο ίδιος φορολογούμενος θα καταβάλει στην εφορία ποσό ύψους 870 ευρώ.

β) Εστω μισθωτός με τρία παιδιά και ετήσια εισοδήματα ύψους 30.000 ευρώ. Τα 20.000 προέρχονται από την εργασία του και τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ από την ενοικίαση ακινήτου. Ο εν λόγω φορολογούμενος πραγματοποίησε εργασίες συντήρησης στο ακίνητο, οι οποίες ανήλθαν στα 4.000 ευρώ.

Με τις αλλαγές που θα επέλθουν ο φορολογούμενος θα πληρώσει στην εφορία ποσό ύψους 1.160 ευρώ. Με τα ισχύοντα θα καταβάλει φόρους 2.800 ευρώ.δύο παραδείγματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή