Πάνω από 5 εκατ. οι ευνοούμενοι από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου

Πάνω από 5 εκατ. οι ευνοούμενοι από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 3.300.000 φορολογούμενοι δεν θα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος το 2007, ενώ 1.700.000 φορολογούμενοι θα ελαφρυνθούν από τις μειώσεις των συντελεστών και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου.

Με το νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χθες και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, από την 1-1-2007 αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ., ενώ μειώνονται και οι συντελεστές φορολόγησης. Από τις αλλαγές που θα επέλθουν το νέο έτος ιδιαίτερα ωφελημένες θα είναι οι οικογένειες μισθωτών, ενώ αντίθετα για τους άγαμους οι ελαφρύνσεις θα είναι περιορισμένες.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος -μισθωτός- με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ θα καταβάλλει στην εφορία μετά τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα φόρο ύψους 1.160 ευρώ. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών διατηρούσε την κλίμακα που ισχύει σήμερα και το 2007 ο φόρος θα έφθανε τα 1.500 ευρώ.

Επίσης, φορολογούμενος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα καταβάλλει για τα εισοδήματα που θα αποκτήσει το 2007 φόρο ύψους 2.030, ενώ εάν δεν τροποποιούνται οι κλίμακες ο φόρος θα έφθανε τα 2.250 ευρώ. Ωστόσο, αρκετοί μισθωτοί με εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από ελεύθερο επάγγελμα ή ενοίκιο, αναμένεται να επιβαρυνθούν έως 225 ευρώ. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις οι ανωτέρω μισθωτοί στην περίπτωση που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από το ελεύθερο επάγγελμα θα φορολογηθούν με την κλίμακα των υπολοίπων κατηγοριών όπου το αφορολόγητο όριο είναι μικρότερο απ’ ό,τι της κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων. Σήμερα, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Βέβαια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διορθώσει αδικίες του φορολογικού συστήματος παρά το γεγονός ότι δημιουργούνται επιβαρύνσεις σε αρκετούς φορολογούμενους. Οι σημαντικότερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων:

1. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας από 1-1-2007 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 11.000 σε 12.000 ευρώ και 10.500 ευρώ από 9.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.

2. Διεύρυνση του κλιμακίου εφαρμογής του κεντρικού φορολογικού συντελεστή 30% μέχρι ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ (έναντι 23.000 ευρώ που ισχύει σήμερα) και περαιτέρω σταδιακή μείωση αυτού σε ποσοστό 29% για το έτος 2007, σε 27% για το έτος 2008 και σε 25% για το έτος 2009.

3. Σταδιακή μείωση του συντελεστή 40% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 μέχρι 75.000 ευρώ, σε 39%, 37% και 35% για τα έτη 2007, 2008 και 2009 αντίστοιχα.

4. Διατήρηση του συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.

5. Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος του επιδόματος που λαμβάνουν οι πολύτεκνες μητέρες.

6. Μειώνεται ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία. Ο αναλογικός συντελεστής μειώνεται σε 3% για τους αξιωματικούς (από 6% που ισχύει σήμερα) και σε 1% για το κατώτερο πλήρωμα (από 3% που ισχύει σήμερα).

7. Επεκτείνεται η έκπτωση από το εισόδημα του φορολογούμενου ποσοστού 20% της δαπάνης εγκατάστασης φυσικού αερίου και στη δαπάνη εγκατάστασης συστήματος τηλεθέρμανσης, καθώς και στη δαπάνη για την αγορά αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγικής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ποσό της έκπτωσης δεν θα υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

8. Εξισώνεται η φορολογική μεταχείριση των τόκων που αποκτούν οι κάτοικοι Ελλάδος από ομόλογα που εκδίδονται είτε από το ελληνικό δημόσιο είτε από επιχειρήσεις. Οι δικαιούχοι των τόκων θα φορολογούνται για τα εισοδήματα αυτά αυτοτελώς με παρακράτηση φόρου 10% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

9. Δεν θα λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για οφειλές μέχρι 300 ευρώ, ενώ δεν θα επιτρέπεται η παρακράτηση μισθού ή σύνταξης που ανέρχεται μέχρι 600 ευρώ μηνιαίως.

10. Παρέχεται η ευχέρεια σε όσους φορολογούμενους δεν μπορούν να καταβάλλουν πάσης φύσεως οφειλές προς το Δημόσιο ακόμα και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες να ζητήσουν δόσεις προκειμένου να διευκολυνθούν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

11. Εφόσον ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει είναι έως και 250 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ στην εφορία. Σήμερα το ποσό της εφάπαξ καταβολής του φόρου ανέρχεται στα 90 ευρώ.

Για άτομα με ειδικές ανάγκες

– Αυξάνεται από 1.900 ευρώ σε 2.400 ευρώ το ποσό της δαπάνης (χωρίς δικαιολογητικά) που αφαιρείται από το εισόδημα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

– Αφαιρείται από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν άτομα που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, ποσό 1.500 ευρώ για καθένα από τα πρόσωπα αυτά.

– Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 19% σε 9% σε ορισμένες συσκευές και τεχνολογικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από άτομα με ειδικές ανάγκες.

– Αυξάνεται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ. το όριο των στεγαστικών αναγκών υπάρχουσας κατοικίας για την απαλλαγή των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων κατά την αγορά νέας κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή