Αμυντικός ελιγμός της Vivartia μέσω Βρυξελλών

Αμυντικός ελιγμός της Vivartia μέσω Βρυξελλών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες προσέφυγε η διοίκηση της Vivartia για το θέμα του καρτέλ γάλακτος στη χώρα μας. Η εισηγμένη, με πολυσέλιδη αναφορά της, ζητεί την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς, όπως υποστηρίζει, το θέμα αφορά έναν κλάδο στον οποίον δραστηριοποιούνται όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές και πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων, με εισαγωγές πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων, με ηγετική παρουσία στην Ελλάδα και με συνεχείς προσπάθειες περαιτέρω επέκτασής τους.

Αυτό, εξάλλου, συνεχίζει στην αναφορά της η Vivartia, υποδηλώνει η χθεσινή ανακοίνωση της (ελληνικής) Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού παραδέχεται ότι, παρά τις πρόωρες δεσμεύσεις της ηγεσίας της, η έκταση και η πολυπλοκότητα σε συνάρτηση προφανώς και με την  ευρωπαϊκή διάσταση του κλάδου γαλακτοκομικών, απαιτούν περισσότερο χρόνο για να υπάρξει η δέουσα επιμέλεια στην έκδοση πορίσματος.

Συνταγματικές παραβάσεις

Με την ίδια αναφορά, καθώς και με δύο ακόμη που έχει καταθέσει στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η διοίκηση της Vivartia υποστηρίζει ότι υπάρχει σωρεία συνταγματικών και άλλων σοβαρών παραβάσεων που διαπράχτηκαν στην υπόθεση αυτή και ζητεί από μεν την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να λάβει μέτρα ώστε αυτές να σταματήσουν, από δε τις Βρυξέλλες να επιληφθούν του θέματος. Η Vivartia θεωρεί ότι η διαδικασία της έρευνας πρέπει να προχωρήσει σε βάθος, όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και διέπεται από το Κοινοτικό Δίκαιο. Με την προσφυγή στις Βρυξέλλες «αποβλέπει στη διασφάλιση αυστηρής αλλά και αντικειμενικής διαδικασίας.

Αν υπάρχει καρτέλ που στοιχειοθετείται με αντικειμενική έρευνα και αποδεικνύεται μέσα από τις συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες, τότε υπάρχουν οι κυρώσεις.   Στη συγκεκριμένη περίπτωση  η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί έχει δημιουργήσει κλίμα που δεν ευνοεί την αντικειμενική και νηφάλια κρίση».

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θεωρείται απίθανο να επέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη. Επιπροσθέτως, οι Βρυξέλλες αποφεύγουν να εμπλακούν όταν μια εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη επιληφθεί ενός θέματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή