Το μεγαλύτερο όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά και άνω

Το μεγαλύτερο όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά και άνω

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων και η αντιμετώπιση των αντικινήτρων που προκαλεί η δομή της υφιστάμενης φορολογικής κλίμακας.

Με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ, ανέρχονται στα 3,3 εκατ. οι Ελληνες που το 2007 δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος. Η φορολογική μεταρρύθμιση εισάγει κεντρικό φορολογικό συντελεστή 29% για τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ο οποίος θα αποκλιμακωθεί στο 25% το 2009. Τα εισοδήματα από 30.000 – 75.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 39% για τον οποίο προβλέπεται αποκλιμάκωση στο 35% το 2009. Το μεγαλύτερο όφελος θα αποκομίσουν οικογένειες με δύο παιδιά και άνω δεδομένου ότι το αφορολόγητο όριο θα φθάσει στα 14.000 από 13.000 που είναι σήμερα, ενώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 22.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του επιδόματος που λαμβάνουν οι πολύτεκνες μητέρες, ενώ μειώνεται ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία. Ο αναλογικός συντελεστής μειώνεται σε 3% για τους αξιωματικούς (από 6% που ισχύει σήμερα) και σε 1% για το κατώτερο πλήρωμα (από 3% που ισχύει σήμερα).

Παράλληλα, επεκτείνεται η έκπτωση από το εισόδημα του φορολογούμενου ποσοστού 20% της δαπάνης εγκατάστασης φυσικού αερίου και στη δαπάνη εγκατάστασης συστήματος τηλεθέρμανσης, καθώς και στη δαπάνη για την αγορά αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγικής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ποσό της έκπτωσης δεν θα υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή