Εφαρμογή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μελετά του υπ. Οικονομίας

Εφαρμογή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μελετά του υπ. Οικονομίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για την ενίσχυση 300.000 πολιτών που ζουν στο όριο της φτώχειας επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ουσιαστικά πρόκειται για τη θέσπιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα αποτελέσει μια απο τις βασικότερες προεκλογικές εξαγγελίες, αφού η εφαρμογή του θα αρχίσει στη δεύτερη φάση διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ποσό που θα διαθέσει η κυβέρνηση στους 300.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ανέλθει στο 0,3-0,4% του ΑΕΠ και θα είναι στο ύψος των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισοδήματα, σύμφωνα με σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, θα λαμβάνουν ποσό ύψους 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ενώ ταυτόχρονα μελετά αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται σε χώρες της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. των 15 που δεν έχει θεσμοθετήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, κάτι το οποίο έχει εφαρμοσθεί στην Πορτογαλία το 1996 πιλοτικά, ενώ από το 1997 τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή. Πέρα από το δημοσιονομικό κόστος που θα επιφέρει η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισόδημα, το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται για τους μηχανισμούς που θα πρέπει να δημιουργηθούν για την καταγραφή των πραγματικών δικαιούχων.

Ενα ακόμα θέμα που που απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για εύρεση εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό προσανατολίζονται σε διετή χορήγηση του παραπάνω επιδόματος, εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως ηλικιωμένοι, ανάπηροι κ.λπ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο δείκτης φτώχειας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 20,7%. Τόσο είναι δηλαδή το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν εισόδημα χαμηλότερο από αυτό που καθορίζεται ως όριο φτώχειας. Το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (5.716,80 ευρώ) φτάνει το 31,2% στους ανέργους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή