Η χρυσοφόρα ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ

Η χρυσοφόρα ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «γίγαντες» εν υπνώσει θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι φορείς του Δημοσίου, αλλά και ο υπό πλήρη ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ, αναφορικά με τις προσπάθειες αξιοποίησης και καλύτερης διαχείρισης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο η συνδυασμένη αξία των ακινήτων δύο μεγάλων ΔΕΚΟ, του ΟΤΕ και του ΟΣΕ, ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου), η οποία έχει υπό τον έλεγχό της πάνω από 70.000 ακίνητα (κτίρια και οικόπεδα), χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιδείξει έστω ένα ολοκληρωμένο έργο αξιοποίησης, ενώ και η αξία των ακινήτων δεν έχει καν εκτιμηθεί. H ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ για την αξιοποίηση των ακινήτων του, βρίσκεται πλέον προ των πυλών των πρώτων αναπτυξιακών έργων, που θ’ αποδώσουν υπεραξίες στον Οργανισμό. Προηγήθηκε η πλήρης καταγραφή και αποτίμηση της περιουσίας, η οποία δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Αντίστοιχα, η ΟΤΕΕstate, θυγατρική του ΟΤΕ, αναπτύσσει και αυτή κάποιες δραστηριότητες ανάπτυξης οικοπέδων.

ΚΕΔ

Η πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στην προεδρία της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) ανέτρεψε εκ νέου τις ισορροπίες στην εταιρεία, καθώς όλες οι πρωτοβουλίες που είχαν επιχειρηθεί έως σήμερα «πάγωσαν», έως ότου εκπονηθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο και καθοριστούν εκ νέου οι προτεραιότητες και οι στόχοι. Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που θα τεθούν επί τάπητος από τη νέα ηγεσία, υπό τον κ. Πέτρο Παπαγεωργίου (πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής), θα περιλαμβάνονται ασφαλώς και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για τις οποίες κινητήριος μοχλός αναμένεται ν’ αποτελέσει η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την υπογραφή συμβάσεων sale & lease back και μακροχρόνιων μισθώσεων από τους φορείς του Δημοσίου.

Η ΚΕΔ είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων του Δημοσίου, καθώς οι υπηρεσίες της καλούνται να διαχειριστούν 70.266 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 3.365.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει πληθώρα δυσκολιών στην προσπάθειά της να υλοποιήσει την κυβερνητική βούληση και στρατηγική για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των 70.266 ακινήτων, που διαχειρίζεται η ΚΕΔ, απαξιώνεται. Συγκεκριμένα, μόλις το 2,59% αυτών (με βάση την επιφάνεια) είναι μισθωμένα σε τρίτους φορείς (πλην Δημοσίου) και αποφέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία. Αντίστοιχα, τα ακίνητα που είναι ελεύθερα και μπορούν ν’ αξιοποιηθούν άμεσα, αναλογούν σε μόλις 19% επί του συνόλου. Περίπου 400.000 στρέμματα ή 11,92% των ακινήτων (με βάση την επιφάνεια) είναι καταπατημένα, ενώ ένα πρόσθετο 21,77%, ή 732.000 στρέμματα είναι μερικώς καταπατημένα κι επίσης δεν μπορούν ν’ αξιοποιηθούν, καθώς υπάρχει αδυναμία κατάτμησης των καταπατημένων ακινήτων. Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔ θα κληθεί να ολοκληρώσει και τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες για την ίδρυση θυγατρικής Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, που αποτελεί στόχο της ΚΕΔ την τελευταία πενταετία.

ΓΑΙΑΟΣΕ

Η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία συστάθηκε για την αξιοποίηση και την καλύτερη διαχείριση των ακινήτων του Οργανισμού, είναι ίσως από τις πιο δραστήριες εταιρείες, έχοντας πάντα ως μέτρο σύγκρισης του ρυθμούς του Δημοσίου. Η εταιρεία ολοκλήρωσε την απογραφή και εκτίμηση της αξίας των ακινήτων του ΟΣΕ, ο οποίος ελέγχει περίπου 7.700 ακίνητα, εκ των οποίων τα 4.400 αφορούν κτίρια και σταθμούς και τα υπόλοιπα 3.300 αφορούν αγροτεμάχια, συνολικής εμπορικής αξίας περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι τα κτίρια είναι επιφάνειας 450.000 τ.μ., ενώ η επιφάνεια των οικοπέδων προσεγγίζει τα 85.000 στρέμματα.

Η εταιρεία έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της στην καλύτερη διαχείριση των κτιρίων που μισθώνει ο ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, αυτήν την περίοδο υφίστανται 750 ενεργές μισθώσεις, οι οποίες και επανεξετάζονται. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ, κ. Χαράλαμπο Ησαΐα, «στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση των εσόδων του ΟΣΕ από την ενοικίαση κτιρίων του, κατά 15% σε ετήσια βάση για την τριετία 2006-2008. Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργαζόμαστε όλες τις μισθώσεις για τη βελτιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Ανάλογα με την περίπτωση, προχωρούμε, π.χ., σε εξώσεις ή αναπροσαρμόζουμε τα μισθώματα, ώστε να είναι περισσότερο κοντά στις τιμές της αγοράς». Κατά το τρέχον έτος, τα έσοδα από τα ενοίκια των κτιρίων αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,4 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2004.

Σύμφωνα με τον κ. Ησαΐα, προσπάθειες καταβάλλονται και όσον αφορά την αξιοποίηση ακινήτων του Οργανισμού, και μάλιστα επισημαίνει ότι στις αρχές του 2007 θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία επί του θέματος. Πρόκειται για δύο χώρους, οι οποίοι αναμένεται ν’ αξιοποιηθούν κατόπιν διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ για κάθε ακίνητο.

Αξιοποίηση των οικοπέδων από την ΟΤΕΕstate

Η OTEEstate είναι η μοναδική θυγατρική εταιρεία δημόσιου φορέα, στην οποία έχει ολοκληρωθεί η πλήρης μεταβίβαση όλων των ακινήτων (στην προκειμένη περίπτωση του ΟΤΕ), με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων, όσον αφορά την επιλογή των ακινήτων προς αξιοποίηση, αλλά και των λοιπών εργασιών που αφορούν τη βελτίωση της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, πάντοτε σε συνεννόηση με το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ.

Ο ΟΤΕ είναι ιδιοκτήτης 2.279 οικοπέδων συνολικής έκτασης 9.250 στρεμμάτων, εκ των οποίων το 15%, δηλαδή περί τα 1.100 στρέμματα, που αντιστοιχούν σε 252 οικόπεδα, είναι κενά. Επιπλέον, στην κατοχή του βρίσκονται 2.250 κτίρια -ιδιοχρησιμοποιούμενα, αλλά και μισθωμένα σε τρίτους-, τα οποία καλύπτουν συνολική επιφάνεια 969.000 τ.μ. Η λογιστική αξία αυτής της περιουσίας υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον κατά 3-4 μεγαλύτερη, ήτοι προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τα κτίρια, το 70% είναι κατασκευασμένο μεταξύ των ετών 1985 και 2000. Το 5,5% των κτιρίων, που αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής επιφάνειας βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις. Παράλληλα, 1.938 κτίρια, επιφάνειας 800.000 τ.μ., στεγάζουν τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ έχει το πλεονέκτημα και της σταδιακής απελευθέρωσης χώρου σε ιδιόκτητα ακίνητα, τα οποία ενδείκνυνται προς αξιοποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο που ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο και αφορά το νέο κέντρο Διαχείρισης Υλικών ΟΤΕ στην Πάρνηθα (στον Δήμο Αχαρνών, επί της Λ. Αθηνών-Πάρνηθας στη θέση Μπόσκιζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή