ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ

Μέχρι και 23% του ΟΤΕ σκέπτεται να πωλήσει η κυβέρνηση και οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης ξεκινούν από αύριο να αναζητούν στην Ευρώπη τον υποψήφιο αγοραστή.

Ο τελευταίος (αν όλα πάνε καλά) εκτός από τις μετοχές θα πάρει και τη διοίκηση του Οργανισμού, που ξεκίνησε να μετοχοποιείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η σκέψη είναι να εφαρμοσθεί και στον ΟΤΕ το επιτυχημένο μοντέλο της Εμπορικής Τράπεζας και να αιμοδοτηθεί ο Οργανισμός με νέο αίμα και πεδία συνεργασιών για το μέλλον.

Εκ της πωλήσεως, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει μέχρι και 2 δισ. ευρώ. Μετά τη διάθεση των μετοχών το Δημόσιο θα κατέχει στον Οργανισμό το 15% των μετοχών έναντι του σημερινού 38,7%.

Το παραπάνω σενάριο, εφόσον λάβει σάρκα και οστά, σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα ο ΟΤΕ θα είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, στην οποία το Δημόσιο θα παρεμβαίνει μόνο για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και συναφείς τομείς.

Στο υπουργείο Οικονομίας διαβεβαιώνουν ότι το κίνητρο δεν είναι τα έσοδα από την πώληση, που στο παρελθόν με αγωνία περίμεναν οι πενόμενοι προϋπολογισμοί. Είναι, σημειώνουν, η ανάγκη να περάσει ο ΟΤΕ στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης και κυρίως να προσαρμοσθεί στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Για τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογσκούφη, ο ξένος σύμμαχος είναι μονόδρομος για τρεις αδήριτους λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την αποτελεσματική επέκταση του ΟΤΕ στις νέες αγορές. Ο δεύτερος με την εμπέδωση εντός του Οργανισμού καθεστώτος τεχνολογικής σταθερότητας. Και ο τρίτος, με την ισχυροποίηση του Οργανισμού απέναντι στις Ρυθμιστικές Ευρωπαϊκές Αρχές.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομίας λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και το ενδεχόμενο, να υπάρχουν την περίοδο της πώλησης, άσχημες συνθήκες στις αγορές. Είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν και μπλόκαρε τότε τις διαδικασίες.

Τούτο, εξηγούν, θα μπορούσε να δυσκολέψει την πώληση των μετοχών αλλά και να ματαιώσει τη διάθεση του μάνατζμεντ ταυτόχρονα. Ακόμα και γι’ αυτή την περίπτωση υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, που δεν είναι άλλο από την αυτόνομη διάθεση των μετοχών του ΟΤΕ.

Η υπόθεση του ΟΤΕ -τελεσφορούσα- θα είναι η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση του 2007. Αν μάλιστα οι εξελίξεις κινηθούν απρόσκοπτα, χωρίς απρόοπτα, τότε τα 2 δισ. που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από τον ΟΤΕ ξεπερνούν αμέσως κατά 300 εκατ. ευρώ τον στόχο, που είχε θέσει για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ο προϋπολογισμός.

Οι χειριστές της υπόθεσης γνωρίζουν ότι απόλυτη σύμπτωση των σχεδιασμών με τις εξελίξεις, σχεδόν ποτέ δεν επιτυγχάνεται στην αληθινή ζωή. Γι’ αυτό και έχουν δοθεί εντολές στους συμβούλους, για την προώθηση του εναλλακτικού σχεδίου.

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν «φανατικά» ότι ο συνεταιρισμός για να είναι ωφέλιμος και υπέρ των συμφερόντων του Οργανισμού, πρέπει να γίνει μόνο με ευρωπαϊκή ομοειδή επιχείρηση. Αντιμετωπίζουν πάντως και το ενδεχόμενο να εμφανισθούν στην όλη διαδικασία και ενδιαφερόμενοι, μη επιθυμητοί. Ουδείς μπορεί θεωρητικά να το αποκλείσει και αν τούτο συμβεί, θα σημάνει ότι τα πρώτα σύννεφα θα αρχίσουν να σωρεύονται στον ορίζοντα.

Οι άλλες προτεραιότητες του Γ. Αλογοσκούφη

Το 2007 μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί προεκλογικό έτος και η παράδοση έχει δείξει ότι σε τέτοιες χρονιές, όλα χαλαρώνουν και η οικονομία αποτελεί το πρώτο θύμα.

Τον χρόνο των εκλογών τον αποφασίζει ο πρωθυπουργός και στο υπουργείο Οικονομίας επισημαίνουν ότι οι σχεδιασμοί τους γίνονται ανεξάρτηα από τέτοια σενάρια.

Στις προτεραιότητες για το 2007 ο υπουργός Οικονομίας εντάσσει την ομαλή απορρόφηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και τις προκαταρκτικές συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο.

Οσον αφορά τους κοινοτικούς πόρους, ο στόχος είναι το 2007 να απορροφηθούν περίπου 6,7 δισ. ευρώ. Απόλυτα κρίσιμο το κεφάλαιο αυτό για την Ελλάδα και εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κομισιόν με κύριο στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ. Εντός του 2007 ξεκινά επίσης και το Δ΄ ΚΠΣ (2007 – 2013) και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η Ελλάδα θα πάρει τις πρώτες προκαταβολές ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομίας επιθυμούν να αποφευχθεί η επανάληψη στο Δ΄ ΚΠΣ των αστοχιών του Γ΄ ΚΠΣ, που έχει σημάνει καθυστερήσεις, αλλά και απώλειες πόρων.

Ετσι, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα διαχείρισης, που θα είναι ευέλικτο και αντιγραφειοκρατικό. Αυτό είναι η επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας, επί της οποίας θα εργασθούν οι αρμόδιοι.

Παράλληλα, μείζον θέμα για την κ. Αλογοσκούφη είναι και οι συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ για το νέο (και όχι ενιαίο) μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το κόστος του υπολογίζεται περίπου στα 700 – 800 εκατ. ευρώ και η κλιμάκωσή του θα γίνει μέσα σε μια τετραετία.

Ολα τα παραπάνω και πολλά άλλα έχουν ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν, την ορθή πορεία του προϋπολογισμού του 2007. Εχει, ως μέγιστο στόχο να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω του 3% και βέβαια να συμβάλει στο να εξέλθει η χώρα από τη δημοσιονομική επιτήρηση.