Επέκταση ορίων συνταξιοδότησης έως και το 67ο έτος πρότεινε ο Ν. Αναλυτής

Επέκταση ορίων συνταξιοδότησης έως και το 67ο έτος πρότεινε ο Ν. Αναλυτής

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της εκούσιας παραμονής στην εργασία έως και το 67ο έτος της ηλικίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό κ. N. Αναλυτής. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδης διευκρίνιζε ότι η αναφορά του, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, στο συνυπολογισμό των εισφορών που καταβάλλει ο ασφαλισμένος καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου, δεν προοιωνίζεται μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αλλά καλύτερη προσμέτρηση της διαδοχικής ασφάλισης. Αφορμή για τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων αποτέλεσε το Συνέδριο που πραγματοποιούν οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιτροπές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. «Ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα για το ασφαλιστικό, αντιμετωπίζοντάς το ως εθνικό θέμα και όχι ως κομματικό, εμείς -κι αυτή είναι η μεγάλη μας αδυναμία- κάνουμε ότι δεν υπάρχει», είπε ο κ. Αναλυτής. Διευκρινίζοντας τη θέση του περί των ορίων συνταξιοδότησης, σημείωσε ότι η πρότασή του συνδέεται με την παροχή κινήτρων, ώστε να επιλέγει ο εργαζόμενος ελεύθερα εάν θέλει να συνταξιοδοτηθεί στα 60, στα 65 ή στο 67ο έτος ηλικίας. Τα κίνητρα μπορούν να είναι χαμηλότερες εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε επιπλέον χρόνο συνταξιοδότησης, αλλά και μεγαλύτερη σύνταξη για όλους όσοι επιλέξουν την έξοδο από την εργασία σε πιο προχωρημένη ηλικία.

Εισφορές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης διευκρίνισε ότι αναφορά του στην προσμέτρηση όλων των εισφορών συνδέεται με το αυτονόητο, δηλαδή με την προσμέτρηση όλων των μορφών απασχόλησης που συχνά δεν αποτυπώνονται στη σύνταξη και χάνονται. «Πρέπει να συνυπολογίζουμε και να πιστώνουμε σε όλους τους Ελληνες την όποια εισφορά έχουν δώσει οι ίδιοι, ή η εργοδοσία, το κράτος γι’ αυτούς και να φροντίσουμε να μη χάνονται εισφορές τους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα», δήλωσε ο κ. Τσιτουρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή