Επενδύσεις στο εξωτερικό ζήτησε ο Γ. Αλογοσκούφης

Επενδύσεις στο εξωτερικό ζήτησε ο Γ. Αλογοσκούφης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο τραπεζικό τοπίο εμφανίζεται στην Ελλάδα, με καθοριστικό στοιχείο τον ανταγωνισμό, ανέφερε χθες, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης. Υπογράμμισε παράλληλα ότι έχουν διαμορφωθεί όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για ένα περισσότερο ανταγωνιστικό πιστωτικό σύστημα, που θα προσφέρει στην επιχειρηματικότητα και στον καταναλωτή.

Αποκρατικοποιήσεις

Στην αλλαγή του τοπίου, όπως εξήγησε, συνέβαλαν οι αποκρατικοποιήσεις στον πιστωτικό τομέα, αλλά και η επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών. Στην ίδια κατεύθυνση τα κυβερνητικά σχέδια για το 2007 περιλαμβάνουν την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και τη δυνατότητα διάθεσης των μετοχών που κατέχουν στην Τράπεζα Αττικής, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η πολιτεία, όπως είπε ο υπουργός, στηρίζει με όλα τα μέσα την επέκταση των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς από μια τέτοια εξέλιξη ωφελούνται οι ίδιες οι τράπεζες, η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο υπουργός, «υποστήριξε την επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, ένα γεγονός που εν πολλοίς είναι κοσμοϊστορικό. Και θα υποστηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες και όλων των άλλων τραπεζών, στον βαθμό που το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος περνάει μέσα από την ανάπτυξη ευρύτερα της περιοχής. Δεν μπορούμε να βλέπουμε την Ελλάδα περιορισμένη στα στενά γεωγραφικά της όρια, με ένα πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, όταν γύρω μας συντελείται μια κοσμογονία». Αναφορά έκανε ο κ. Αλογοσκούφης και στις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται στο τέλος αυτής της 4ετίας.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για να ζητήσει την εμπιστοσύνη του, προκειμένου να εφαρμόσει ένα δεύτερο κύκλο την επόμενη τετραετία.

Οι μεταρρυθμίσεις, κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, «πρέπει να προωθούνται με ρυθμούς που αντέχει και η κοινωνία και η οικονομία, ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις και οπισθοδρομήσεις».

«Ανατρέπεται η Ελλάδα της αδράνειας»

Μπορεί η Ελλάδα των χαμένων ευκαιριών και της αδράνειας να εμποδίσει την πρόοδο και την ανάπτυξη της δυναμικής Ελλάδος; Τη ρητορική αυτή ερώτηση έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Μαντζούνης, στην ομιλία του στο συνέδριο του Εconomist.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της δυναμικής Ελλάδας, αυτής που στηρίζεται στην ενεργητικότητα και την υψηλή παραγωγικότητα, που επεκτείνεται εκτός συνόρων, να ανατρέψει την Ελλάδα της αδράνειας.

«Εκείνης που φαίνεται να υπερασπίζεται τη διατήρηση του status quo με κάθε θυσία. Που κλείνει τα μάτια στις παγκόσμιες εξελίξεις οι οποίες φωνάζουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Που επιδιώκει την περιχαράκωση πίσω από τείχη προστασίας και αδράνειας. Που θεωρεί δικαίωμα τη μονιμότητα στο Δημόσιο. Που θεωρεί δικαίωμα τη δωρεάν παιδεία, αλλά χωρίς ελάχιστες προϋποθέσεις υπό τις οποίες να παρέχεται αυτή η δωρεάν παιδεία. Που πληρώνει πανάκριβα τη δωρεάν παιδεία και ταυτόχρονα υστερεί δραματικά στον τομέα της εκπαιδεύσεως. Που βλέπει τις πανεπιστημιακές της εγκαταστάσεις να καταστρέφονται ανεμπόδιστα. Την Ελλάδα της συνεχούς αναβλητικότητας και των χαμένων ευκαιριών που στοιχίζουν αφάνταστα στην αναπτυξιακή δυναμική του τόπου και στην ευημερία των πολιτών», υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι η δυναμική Ελλάδα έχει πάρει οριστικά το επάνω χέρι», τόνισε ο κ. Μαντζούνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή