Στα άκρα λιμενεργάτες – κυβέρνηση

Στα άκρα λιμενεργάτες – κυβέρνηση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρες αδιέξοδο -ανάλογο με εκείνο που είχε δημιουργηθεί προ καιρού με τους εκπαιδευτικούς- οδηγείται η κατάσταση στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση καλύπτει πλήρως τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννη και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα δώσει μεν περιθώρια διαλόγου με τους εργαζομένους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ματαιώσει τα σχέδιά της για παραχώρηση των δραστηριοτήτων των ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ιδιωτικές εταιρείες, τα οποία θα επιφέρουν πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μάλιστα, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι, όπως συνέβη και με τους δασκάλους, η κοινή γνώμη θα στηρίξει τους κυβερνητικούς χειρισμούς όταν κατανοήσει επαρκώς ότι για τις αντιδράσεις και τα οξύτατα προβλήματα που σήμερα καταγράφονται στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ευθύνονται μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι, που κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν σε βάθος χρόνου τα προσωπικά τους συμφέροντα, σε βάρος του γενικού συμφέροντος.

Δεν αποσαφηνίζουν, πάντως μέχρι στιγμής, ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν για την εκτόνωση του εκρηκτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί και για την επαναφορά της λειτουργίας των λιμανιών, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι απέρριψαν και τη νέα προθεσμία δύο έως τριών μηνών που τους έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας προκειμένου να προχωρήσουν οι αποφάσεις σχετικά με την πώληση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες.

Χθες, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου, απέστειλε ηχηρό μήνυμα στήριξης του υπουργού Ναυτιλίας, θέλοντας προφανώς να ισχυροποιήσει τη θέση του κ. Κεφαλογιάννη σε αυτό το «μπρα ντε φερ» που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν απαντούσε μονότονα ότι «όλοι οι υπουργοί απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με τον κ. Κεφαλογιάννη, απάντησε «βεβαίως». Ο κ. Ρουσόπουλος διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός έχει υποβάλει αίτημα για συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, το οποίο, όμως, δεν έχει γίνει δεκτό, ενώ για το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά, τόνισε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, συζητεί με τους ενδιαφερόμενους και είναι ανοιχτός στον διάλογο. «Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι να βελτιώσει τις αποδόσεις των λιμανιών Πειραιώς και Θεσσαλονίκης σε πολλαπλάσια επίπεδα από τα σημερινά και να φθάσουν στο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Επανέλαβε, δε, ότι πρόκειται να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και ότι ορισμένες φορές δημιουργούνται εντυπώσεις που δεν ισχύουν. Διευκρίνισε, ακόμη ότι η διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Πειραιά έχει ξεκινήσει με πρόταση του Δ.Σ. του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χθες είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με συναδέλφους του υπουργούς, οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να δείξει ολιγωρία στην προώθηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. «Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαλόγου, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή