Εκτινάχθηκαν 51% οι ξένες επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα

Εκτινάχθηκαν 51% οι ξένες επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισροές ξένων κεφαλαίων ύψους 160 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Τα κεφάλαια αυτά είναι αυξημένα κατά 51%, σε σχέση με πέρυσι, και κατευθύνθηκαν κυρίως σε ακίνητα μεγάλων πόλεων της περιφέρειας (για παραθεριστική κατοικία). Ετσι, εξηγεί η Alpha Bank τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται σε αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στα 17 μεγαλύτερα αστικά κέντρα της περιφέρειας, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 14,2% έναντι αύξησης κατά 15,7% στο πρώτο τρίμηνο και έναντι 11,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2005. Η Alpha Bank σημειώνει ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών στην περιφέρεια υποδηλώνει ενδεχομένως και αύξηση της ζήτησης εξοχικής κατοικίας και κατοικίας για τουριστική εκμετάλλευση. Ειδικότερα, συμβολή στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας έχει και η ζήτηση από το εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εισροή κεφαλαίων των ξένων για αγορά ακινήτων έφθασε στο εννεάμηνο του 2006 στα 160 εκατ. ευρώ, έναντι 106 εκατ. ευρώ, στην αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Η κινητικότητα αυτή ενισχύει τον ήδη υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος τελικά θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,1%, έναντι 3,8% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις. Η ενίσχυση αυτή του ρυθμού ανάπτυξης, σύμφωνα με την Alpha Bank, οφείλεται στην αύξηση της τελικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Στο τελευταίο τρίμηνο αναμένεται αποκλιμάκωση των πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων πράγμα που θα συμβάλλει θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ και στη συγκράτηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή