Κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τους πόρους του Γ΄ ΚΠΣ

Κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τους πόρους του Γ΄ ΚΠΣ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τους χαμηλούς ρυθμούς απορροφητικότητας που παραλάβαμε, οι απώλειες ήταν δεδομένες», ήταν η απάντηση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Χρήστου Φώλια στην κριτική που άσκησε η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου για τη συμφωνία μείωσης της εθνικής συμμετοχής στο Γ΄ ΚΠΣ. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα, ξέσπασε με αφορμή τις αιτιάσεις που διατύπωσε η κ. Β. Παπανδρέου σε χθεσινή της συνέντευξη, κάνοντας λόγο για «αλχημείες και τρικ προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση σε βάρος των επενδύσεων και της περιφέρειας, μέσα από τη μείωση του Γ΄ ΚΠΣ κατά 1,8 δισ. ευρώ».

Η μείωση των πόρων που είναι μια αρνητική εξέλιξη, εάν ιδωθεί στο πλαίσιο της περικοπής του αναπτυξιακού προγράμματος, αποτελεί ένα μείζον θέμα, το οποίο ωστόσο προσφέρεται για πλειοδοσία. Πίσω από τις κορώνες της αντιπολιτευτικής κριτικής, υπάρχει η ουσία του προβλήματος, που συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι αιτία για την περικοπή, υπήρξε η ανυπαρξία υποδομών τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε χθες, αντιστρέφει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όπως σημειώνει διακρίθηκε για «αλχημιστικές επιδόσεις» και προβάλλοντας ουσιαστικά τη μείωση των πόρων ως το «αναγκαίο κακό» ή άλλως «το μη χείρον βέλτιστον», στο βαθμό που με βάση τον κανόνα ν + 2 και τη χαμηλή απορρόφηση κατά τα πρώτα χρόνια υλοποίησης του Προγράμματος, η απώλεια κοινοτικών πόρων ήταν αναπόφευκτη. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω κανόνας υποχρεώνει ουσιαστικά σε απορρόφηση όλους τους κοινοτικούς πόρους που δεσμεύονται για ένα πρόγραμμα το ανώτερο δύο χρόνια από τη λήξη της προγραμματικής περιόδου (2000 – 2006), δηλαδή το 2008. Ο περιορισμός αυτός, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των διαδικασιών υλοποίησης και την απουσία κάθε υποδομής από την πλευρά της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί δύο κοινοτικά πακέτα, δημιούργησε νομοτελειακές συνθήκες για την τύχη των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ. Υπεραμυνόμενος ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Χρήστος Φώλιας, επισημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια η απορροφητικότητα των πόρων υπερδιπλασιάστηκε, καθώς από το 21,5% που παραλήφθηκε, σήμερα βρίσκεται πάνω από το 50%, ενώ σε απάντηση της κριτικής, παραπέμπει στα πρόστιμα και τις περικοπές λόγω αστοχιών και κακοδιαχείρισης, που πλήρωσε η χώρα μας. Περαιτέρω, ο υφυπουργός Οικονομίας, υπεραμύνεται της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου, που θα θα απορροφήσει το 39% των συνολικών πόρων έναντι 27,5% στο Γ΄ ΚΠΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή