EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση των αγροτών

Την κατάργηση της υποχρέωσης ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγούμενη επίσης τη σταδιακή κατάργησή της για πρόσθετους τομείς, με την επισήμανση ότι έτσι επιταχύνεται σημαντικά η ενίσχυση των αγροτών σε δύσκολες περιστάσεις, όπως οι θεομηνίες ή οι νόσοι ζώων και φυτών. Συγκεκριμένα, με την πρόταση της Επιτροπής αίρεται η υποχρέωση κοινοποίησης για τις κρατικές ενισχύσεις στη διαφήμιση γεωργικών προϊόντων, τις εξετάσεις σχετικά με τις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες των βοοειδών, τα νεκρά ζώα στην εκμετάλλευση και τα σφαγειοαπορρίμματα, καθώς και για τις ενισχύσεις που χορηγούνται υπό μορφή πιστώσεων διαχείρισης, ενώ οι ενισχύσεις για τη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις για τη βιομηχανία. Από την άλλη πλευρά, προτείνεται η διατήρηση «για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» της υποχρέωσης κοινοποίησης των ενισχύσεων για την τήρηση προτύπων και προδιαγραφών, τα κονδύλια του προγράμματος «Natura 2000» και «οι συναφείς με τις προβλεπόμενες από την οδηγία 2000/60/ΕΚ πληρωμές (πολιτική των υδάτων), οι ενισχύσεις που συνδέονται με τις απαλλαγές πληρωμής ειδικών φόρων κατανάλωσης που προβλέπονται από την οδηγία 2003/96/ΕΚ (φορολογία των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας) και οι ενισχύσεις στον δασικό τομέα». Σε κάθε περίπτωση, δε, χωρίς κοινοποίηση μπορούν να δίδονται οι λεγόμενες «de minimis» ενισχύσεις ύψους μέχρι και 30 χιλιάδων ευρώ ανά παραγωγό για τρία χρόνια.

Δαπάνες για την έρευνα

Στο 1,5% του ΑΕΠ θα επιδιωχθεί να φθάσουν έως το 2010 οι δαπάνες για ερευνητικούς σκοπούς, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου σε χθεσινή του ομιλία στην ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας με θέμα «Επενδύουμε στην Ερευνα, συνεργαζόμαστε στην Ανάπτυξη». O κ. Παπαθανασίου συμπλήρωσε όμως πως «περιμένουμε και από τον ιδιωτικό τομέα να επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά, τριπλασιάζοντας τη συνεισφορά του στη χρηματοδότηση της έρευνας από περίπου 0,20% του ΑΕΠ που είναι σήμερα σε 0,60% του ΑΕΠ». H συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στην έρευνα στις Σκανδιναβικές χώρες κινείται πάνω από το 70% με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να βρίσκεται στο 30%. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα πρέπει να την αλλάξουμε, προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να ενδυναμώσουμε την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας», επισήμανε. Σύμφωνα, δε, με την έκδοση του Οκτωβρίου 2006 από τη γενική διεύθυνση έρευνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τις επιδόσεις σχετικά με επενδύσεις σε βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, η Ελλάδα διαθέτει μόνο 6 επιχειρήσεις μέσα στις 1.000 πρώτες στη λίστα, με την πρώτη εμφάνιση περίπου στην 300ή θέση και τις υπόλοιπες μετά την 650ή θέση.

Εξαγωγές σε Ιαπωνία – N. Κορέα

Αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φέρνουν οι συντονισμένες δράσεις του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) για την επέκταση στις αγορές της Ιαπωνίας και της N. Κορέας, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των 17 αγορών-στόχων που έχει επιλέξει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως σχετικά αναφέρει στην Ιαπωνία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 62,9% το εννεάμηνο του 2006 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Περαιτέρω ώθηση αναμένεται να παρουσιάσουν οι εξαγωγές και στην αγορά της Ν. Κορέας η οποία αποτελεί χώρα στόχο μόλις από την αρχή του 2006 και μέχρι πρόσφατα παρουσίαζαν στασιμότητα. Κατά τη διάρκεια του 2006, ο ΟΠΕ υλοποίησε δέκα συνολικά δράσεις στις χώρες αυτές οι οποίες περιλαμβάνουν συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και συναντήσεων μεταξύ επιχειρήσεων από την Ελλάδα με αντίστοιχες της Κορέας και της Ιαπωνίας και άλλες προωθητικές ενέργειες και εκδηλώσεις.

Ανοδικά η βιομηχανία

Αύξηση 2,3% κατέγραψε, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο του 2006 ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία έναντι αυξήσεων 6,3% και 5,3%, που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2005 προς 2004 και 2004 προς 2003. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος και δείχνουν ακόμα ότι ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2005 – Οκτωβρίου 2006, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2004 – Οκτωβρίου 2005, παρουσίασε αύξηση 7,0%, έναντι αυξήσεων 4,6% και 3,6% που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Αντιδράσεις Κλωστοϋφαντουργών

Αναχρονιστικό χαρακτηρίζει το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ). Σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Ελευθέριος Κούρταλης, εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για επενδύσεις και ότι θα δημιουργήσουν μεγάλη ανασφάλεια στην αγορά εν όψει της επικείμενης εορταστικής περιόδου. Σημειώνει ακόμη ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προκύπτουν σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται από τον οξύ ανταγωνισμό της Παγκοσμιοποίησης των Αγορών και που η αγορά παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα από την πτώση του τζίρου, αλλά και τη μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών.

Απόσυρση καλλυντικού

Αποσύρθηκε από την αγορά καλλυντικό προϊόν (μάσκα ματιών – eye mask potato) της Fresh Line, καθώς δεν ανταποκρινόταν στη σχετική για τα καλλυντικά οδηγία της κοινότητας. Οπως επισημαίνεται στις κοινοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εβδομάδα 27 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2006 για τα μη ασφαλή προϊόντα του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX), η χρήση του ενέχει κίνδυνο λοίμωξης καθώς περιέχει μεγαλύτερο αριθμό αερόβιων μικροοργανισμών από το επιτρεπόμενο όριο. Εν τω μεταξύ, με εντολή των αρχών απαγορεύθηκε η πώληση κινέζικου παιχνιδιού (Super Air Sport Gun), καθώς η παραγωγή ακτινοβολίας από πληγή λέιζερ είναι πολύ μεγαλύτερη του επιτρεπτού ορίου, ενώ κατασχέθηκαν και αναπτήρες κινέζικης επίσης προέλευσης, οι οποίοι παράλληλα είναι και καμουφλαρισμένο μαχαίρι, γεγονός που δεν επιτρέπεται στην εγχώρια αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή