Επενδύσεις για ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας

Επενδύσεις για ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας στη χώρα μας θα γίνει σε συνδυασμό με ξενοδοχειακές υποδομές και επενδύσεις, ενώ για τις κατοικίες θα ορισθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με αφορμή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών ομίλων της χώρας.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν μέσω των ιδιοκτητών ή ανώτατων στελεχών τους οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Aldemar, Capsis, Chandris, Club Med, Divani, Esperia, Grecotel (Resorts & Classical Hotels), G- Hotels, Helios, Louis, Porto Carras, Sani και Sbokos, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα δυναμικό 36.000 δωματίων, αποτελούν, περίπου, το 10% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και δημιουργούν άνω του 25% του κύκλου εργασιών του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Πετραλιά ξεκαθάρισε ότι με τον τελευταίο τουριστικό νόμο που ψηφίστηκε και γίνεται αναφορά στη διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας δεν υφίσταται λειτουργική νομιμοποίηση των ξενοδοχείων, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα πολεοδομικών υπερβάσεων. Επισήμανε, ωστόσο, ότι, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος που απασχολεί χιλιάδες ξενοδοχεία, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί χρονικά για την ολοκλήρωσή της. Η κ. Πετραλιά ανέφερε, ακόμη, ότι συμφωνεί με τη θέση της Ομοσπονδίας, όπως αυτή ετέθη σε πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΠΟΞ Α. Α. Ανδρεάδη, ότι το πρόβλημα της λειτουργικής νομιμοποίησης ξενοδοχείων που έχουν πολεοδομικές εκκρεμότητες δεν μπορεί να διευθετηθεί δίκαια και αντικειμενικά, με έμμεσες λύσεις και αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις, που κινούνται στα όρια της ερμηνείας των νόμων, αλλά απαιτεί ένα σαφές και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο.

Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης τόνισε ότι ο τουρισμός χρειάζεται ένα νέο νόμο, παρόμοιας φιλοσοφίας με τον νόμο για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται συνολικά θέματα επενδύσεων, αδειοδοτήσεων και άλλα γενικά ή επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό κόσμο. Οπως είπε, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει από τους τουριστικούς φορείς να υποβάλουν υπομνήματα με τα θέματα τα οποία κατά την κρίση τους χρήζουν νομοθετικής αντιμετώπισης, με στόχο έως την Ανοιξη του 2007 να έχει διαμορφωθεί ένα «πολυνομοσχέδιο», το οποίο θα προωθηθεί προς ψήφιση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε ότι ο κλάδος πρέπει να αποκτήσει ενιαία φωνή και να πορεύεται με κοινές αρχές και στόχους, επισήμανση που έτυχε ευρείας αποδοχής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τοποθετήθηκαν και οι πρόεδροι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Στ. Ανδρεάδης και Γερασ. Φωκάς αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή