Νέα βάρη στις πλάτες των δανειοληπτών από την έκτη κατά σειράν αύξηση των επιτοκίων

Νέα βάρη στις πλάτες των δανειοληπτών από την έκτη κατά σειράν αύξηση των επιτοκίων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με την έκτη, μέσα σε ένα χρόνο αύξηση των επιτοκίων, βρίσκονται πλέον οι δανειολήπτες καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες την άνοδο του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25 μονάδες στο 3,5%. Οι δανειολήπτες θα πρέπει πλέον να υπολογίζουν ότι το επιτόκιο δανεισμού τους (στο βαθμό που το δάνειο έχει συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο) έχει αυξηθεί από τον περσινό Δεκέμβριο κατά 1,5 μονάδα. Η αύξηση της 1,5 μονάδας έχει περάσει σε όλα τα είδη δανείων που είναι ευθέως συνδεδεμένα με το ευρωπαϊκό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το euribor, κατά κύριο δηλαδή λόγο, τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Σε ό, τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα προγράμματα καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών, αλλά και αρκετά από τα επιχειρηματικά δάνεια δεν είναι ευθέως συνδεδεμένα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα αντίστοιχα επιτόκια έχουν εισπράξει μεγάλο μέρος της αύξησης, με συνέπεια το κόστος χρήματος και σε αυτές τις περιπτώσεις να έχει εκτιναχθεί.

Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια, η επιβάρυνση δεν είναι διόλου αμελητέα, στο βαθμό που εάν δάνειο 100.000 ευρώ είχε συναφθεί με εισαγωγικό επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 2% + περιθώριο 2%) και η διάρκεια αποπληρωμής έφθανε τα 20 χρόνια, η αύξηση της 1,5 μονάδας ανεβάζει αυτόματα το επιτόκιο στο 5,5% και αυξάνει τη μηνιαία δόση από τα 613 ευρώ στα 697 ευρώ. Στο σύνολο μάλιστα του δανείου η διαφορά φθάνει τα 20.196 ευρώ, αφού στην αρχική περίπτωση ο δανειολήπτης θα πλήρωνε 147.163 ευρώ τόκους και χρεολύσιο, ενώ τώρα θα πληρώσει 167.359 ευρώ.

Η ανοδική, πάντως, τάση των επιτοκίων έχει στρέψει μεγάλο μέρος των δανειοληπτών στα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 2ετούς έως και 10ετούς διάρκειας. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αποτελούν ασφαλές αντίδοτο στην αύξηση των επιτοκίων και φαίνεται ότι προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού δανειοληπτών, παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός των τραπεζών έχει μειώσει το περιθώριο στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ακόμη και στη μισή μονάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος των νέων δανείων σταθερού επιτοκίου έως και 5 ετών έχει εκτιναχθεί από τα 33 εκατ. ευρώ, που ήταν τον περσινό Οκτώβριο στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μόλις τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων με σταθερή διάρκεια έως 5 έτη, έφτασαν τα 468 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα νέα δάνεια σταθερής διάρκειας, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι εκταμιεύσεις νέων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου υποχώρησαν από το επίπεδο του 1 δισ. τον περσινό Οκτώβριο στα 480 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα φέτος.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της καταναλωτικής πίστης, η μηνιαία δόση για ένα δάνειο 10.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής τα 7 χρόνια, που είχε συναφθεί με εισαγωγικό επιτόκιο 11%, από τα 176,6 ευρώ αυξάνεται στα 185,5 ευρώ, ενώ στο σύνολο του δανείου η πρόσθετη επιβάρυνση, που θα πληρώσει ο δανειολήπτης από την αύξηση του επιτοκίου στο 12,5%, φθάνει τα 727 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή