Θετική ανταπόκριση των εταιρειών για το ισοζύγιο γάλακτος

Θετική ανταπόκριση των εταιρειών για το ισοζύγιο γάλακτος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες εταιρείες που συσκευάζουν, επεξεργάζονται και διακινούν γάλα, έχουν προσκομίσει στοιχεία για τις ποσότητες γάλακτος που έχουν εισαγάγει, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛΟΓ) παρέδωσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οπως ορίζει πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι εταιρείες έως το τέλος του Νοεμβρίου θα έπρεπε να έχουν παραδώσει στοιχεία για το ισοζύγιο γάλακτος, τις ποσότητες δηλαδή γάλακτος που έχουν προμηθευτεί, την προέλευση και στη συνέχεια τη χρήση του, κάθε μήνα. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη σε όσα συμβαίνουν στον τομέα του γάλακτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓ, το 95% των εταιρειών που διακινούν αγελαδινό γάλα και το 85% όσων διακινούν αιγοπρόβειο έχουν παραδώσει στοιχεία για τις ποσότητες γάλακτος που εισήγαγαν. Με βάση αυτά τα στοιχεία για πρώτη φορά υπάρχει συνολική καταγραφή των εισαγωγών που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τον τελευταίο μήνα και πού αυτές κατευθύνθηκαν.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των στοιχείων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να συνεργαστεί με ξένη εταιρεία ορκωτών λογιστών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης εισφοράς επί των εισαγωγών γάλακτος υπέρ ΕΛΟΓ. Πάντως, την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΟΓ προκειμένου να επιβάλει πρόστιμα σε όσους δεν παρέδωσαν το ισοζύγιο γάλακτος, τα οποία κυμαίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία από 500 ευρώ έως και το 3% του τζίρου της επιχείρησης. Οσον αφορά τα πρόστιμα που αφορούν στις παραβάσεις των εταιρειών μετά την πραγματοποίηση των ελέγχων, θα επιβληθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή