Η ακίνητη περιουσία στο 650% του ΑΕΠ

Η ακίνητη περιουσία στο 650% του ΑΕΠ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 1.265 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών, η οποία την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί κατά 20% και είναι τετραπλάσια από εκείνη του Δημοσίου. Η ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών υπολογίζεται στο 650% του ΑΕΠ και αποτελεί το 90% της συνολικής περιουσίας για τον μέσο Ελληνα.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει ακίνητη περιουσία που κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 δισ. ευρώ. Φυσικά, σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται ακίνητα, τα οποία δεν μπορούν να αποτιμηθούν, όπως αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία κ.λπ. Πέρυσι η αξία των ακινήτων για τους Ελληνες ιδιώτες αυξήθηκε περίπου κατά 10%, ενώ την προηγούμενη πενταετία ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν 9,3%. Φέτος υπολογίζεται ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης περιορίζεται γύρω στο 8%.

Φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν κερδισμένα και από την αύξηση των τιμών των μετοχών κατά 23,62%. Εντούτοις τα (λογισιτικά) κέρδη που καρπώθηκαν οι Ελληνες ιδιώτες είναι λιγότερα, καθώς μείωσαν τη συμμετοχή τους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι υπεραξίες φέτος από μετοχές για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι 15%. Από τα στοιχεία επίσης προκύπτει ότι οι Ελληνες ιδιώτες αύξησαν τις καταθέσεις τους, παρά τα μηδενικά επιτόκια και τις αρνητικές αποδόσεις που προσφέρουν, ενώ σταθερή παρέμεινε η θέση τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Τέλος, διαπιστώνεται μεγάλη μείωση σε έντοκα γραμμάτια. Αυτό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και εκτιμήσεις άλλων μελετών των οποίων κατά καιρούς έχει κάνει χρήση η Τράπεζα της Ελλάδος, που υπολογίζουν την ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών αρκετά χαμηλότερα, περίπου στα 800 – 900 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή είναι μάλλον υποτιμημένη, αφού ο κατά κεφαλήν πλούτος των Ελλήνων υπολογίζεται σε 72.825 δολάρια, σύμφωνα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Οικονομική Ανάπτυξη που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη το www.kathimerini.gr. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η περιουσία ανά νοικοκυριό ξεπερνά τα 250-300.000 ευρώ. Οπου κι αν βρίσκεται ο ακριβής υπολογισμός, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλες οι εκτιμήσεις είναι ότι τα ακίνητα αποτελούν το βασικό περιουσιακό στοιχείο των ελληνικών νοικοκυριών. Υπάρχει και ένα άλλο μέρος της περιουσίας που αφορά αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά προγράμματα κ.λπ., το οποίο συγκριτικά με το σύνολο της περιουσίας παραμένει μικρό στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Περισσότερα στο www. kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή