Κανονισμός «τριών ταχυτήτων» στον ΟΤΕ

Κανονισμός «τριών ταχυτήτων» στον ΟΤΕ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιασμό, παρά την προαναγγελία και της ιδιωτικοποίησης και της μονομερούς αλλαγής του κανονισμού προσωπικού, προκάλεσε στον ΟΤΕ η κατάθεση της διάταξης με την οποία κλείνει ο κύκλος του ημικρατικού μοντέλου και ο Οργανισμός βαδίζει στα χέρια στρατηγικού επενδυτή.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν πρόλαβε να καταγγείλει τον ΓΚΠ όπως σχεδίαζε και οι κυρίαρχες παρατάξεις παγιδεύτηκαν στις παθογένειές τους. Εχασαν την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα διαβούλευσης. Η μεν ΠΑΣΚΕ βασίστηκε στην αμφίθυμη εσωστρέφειά της και στα ενοχικά σύνδρομα για την προγενέστερη στάση στελεχών της που ασύντακτα προσεχώρησαν στο δέλεαρ της εθελουσίας παραχωρώντας ό,τι αφορούσε νεοπροσλαμβανόμενους.

Η δε ΔΑΚΕ βολεύτηκε στην επανάπαυση ότι η κυβέρνηση απλώς προειδοποιεί και δεν σοβαρολογεί ότι θα κάνει διά νόμου νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, αφού σημειώθηκε αδιέξοδο προσέγγισης. Τώρα «αμύνονται» χωρίς ερείσματα στην κοινωνία και με περιορισμένες δυνατότητες να πείσουν γιατί είναι βλαπτικές και για ποιους οι αλλαγές στα εργασιακά.

Στο παρασκήνιο, πάντως, μεταδίδεται ότι υπάρχουν «γέφυρες» για την εξομάλυνση του κατατεθειμένου νομοθετήματος μέσω τροπολογιών, τις οποίες μπορεί να καταθέσουν ή οι συναρμόδιοι υπουργοί ή κυβερνητικοί βουλευτές, πάντα στην κατεύθυνση της ομαλότερης προσαρμογής του υφιστάμενου παλαιού προσωπικού σ’ ένα νέο περιβάλλον.

Από τη σχετική διάταξη που κατετέθη στο φορολογικό νομοσχέδιο και τη μελέτη της προκύπτει ότι προτείνεται κανονισμός τριών ταχυτήτων στον ΟΤΕ καθώς ο εσωτερικός κανονισμός της Cosmote ενσωματώνεται διαφορετικά σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

α) Στο αορίστου χρόνου προσωπικό του ΟΤΕ, δηλαδή στους 10.500 εργαζόμενους που έμειναν μετά την εθελουσία.

β) Στο προσωπικό που προσελήφθη μετά τις 14 Ιουλίου 2005, δηλαδή στα 1.237 άτομα που βρίσκονται στον ΟΤΕ με συμβάσεις 7μηνης διάρκειας και έπειτα από κρίση γίνονται αορίστου χρόνου ή απολύονται αν κριθούν ακατάλληλα.

γ) Στο προσωπικό που θα προσληφθεί από τον ΟΤΕ μετά την ψήφιση της επίμαχης διάταξης, όπως αυτή τελικά θα διαμορφωθεί.

Για την πρώτη κατηγορία που είναι η μεγάλη μάζα εργαζομένων, ο κανονισμός της Cosmote υιοθετείται εν μέρει και μέσω της κατάργησης άρθρων του υφιστάμενου ΓΚΠ.

Καταργούνται άρθρα που προβλέπουν ότι το προσωπικό του ΟΤΕ είναι αορίστου χρόνου (η λεγόμενη μονιμότητα), ότι χωρίζεται σε ειδικότητες και κλάδους (διοικητικοί, τεχνικοί, οικονομικοί, υποστήριξης και εξειδικευμένο προσωπικό) και ότι διέπεται από συγκεκριμένο καθεστώς μεταθετότητας. Με τις προτεινόμενες αλλαγές το management του OTE έχει το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα για μετακινήσεις – μετατάξεις, για τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων κάθε βαθμίδας, αφού εφεξής οι θέσεις ευθύνης δεν θα προκηρύσσονται.

Από τις αλλαγές που έρχονται, καταργείται και ο ΚΩΕΠ (Κανονισμός Ωρών Εργασίας Προσωπικού), με τον οποίον έχει ορισθεί ημερήσια απασχόληση 7ώρου και 40΄ και αναμένεται απελευθέρωση ωραρίου πρώτα στα εμπορικά καταστήματα.

Παρά το ότι δεν τροποποιείται το άρθρο 17 του ΓΚΠ περί απολύσεων, εν τούτοις το διευθυντικό δικαίωμα ισχυροποιείται και το Κεντρικό Συμβούλιο υφίσταται by pass.

Για το προσωπικό που πρόσφατα προσλήφθηκε ισχύει ατόφιος ο κανονισμός της Cosmote, με τη διαφορά ότι οι 1.237 νέοι υπάγονται στο μισθολόγιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ και λαμβάνουν τα χρονοεπιδόματα και επιδόματα που προβλέπονται για τους παλιούς.

Οσοι, πάντως, θα προσληφθούν εφεξής, θα υπογράφουν συμβάσεις με όρους ιδιωτικού δικαίου και θα υπαχθούν στις προβλέψεις του κανονισμού της Cosmote.

Ετσι, η τριών ταχυτήτων κανονιστική παρέμβαση που προωθείται με νόμο, ρυθμίζει όχι μόνο το εσωτερικό πλαίσιο λειτουργίας αλλά μισθολογικά, ασφαλιστικά και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού…

Κατεβάζουν τα ακουστικά…

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του ΟΤΕ ξεκινούν σήμερα, Τρίτη. Οι κινητοποιήσεις προβλέπουν τρεις εικοσιτετράωρες απεργίες σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς μαζί με εκείνη του ΟΤΕ, έχουν κηρύξει απεργία οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι διαφωνίες αφορούν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και την εισοδηματική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή