Ο ΔΕΣΜΗΕ προβλέπει ενεργειακό «κενό» 700 MW το καλοκαίρι

Ο ΔΕΣΜΗΕ προβλέπει ενεργειακό «κενό» 700 MW το καλοκαίρι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοπράτηση δύο νέων μονάδων συνολικής ισχύος 300 MW προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι του 2007. H ανάγκη για πρόσθετη ισχύ προκύπτει από μελέτη που έχει κάνει ο ΔΕΣΜΗΕ για την εξέλιξη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια. H μελέτη εκτιμά ότι τη θερινή περίοδο του 2007 για την επάρκεια του συστήματος απαιτείται επιπλέον ισχύ 700 MW. Αυτά θα πρέπει να καλυφθούν κατά ένα μέρος με περικοπές ρεύματος (ορυχεία, αρδευτικές καταναλώσεις κ. λπ.), κατά ένα άλλο μέρος με πρόσθετα μέτρα διαχείρισης ζήτησης και τέλος με την εγκατάσταση νέας ισχύος 300 MW. O πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ κ. A. Λεκατσάς, με δηλώσεις του στην «K», διευκρινίζει ότι αντίστοιχη εισήγηση αναμένεται να κατατεθεί προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα που θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις. O ίδιος υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι δύο νέων μονάδων ισχύος 150 MW εκάστη στο νότιο σύστημα της χώρας. Πρόκειται για μονάδες αεριοστροβίλων, οι οποίες διαθέτουν ευελιξία και μπορούν να τεθούν στο σύστημα ανά πάσα στιγμή. Οι μονάδες εφόσον εγκριθούν από τον αρμόδιο υπουργό θα δημοπρατηθούν από το ΔΕΣΜΗΕ για την ανάθεσή στους σε ιδιώτες επενδυτές, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο το επιχειρηματικό πεδίο δράσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Αντίστοιχη μονάδα λειτουργεί από το θέρος του 2004 η εταιρεία TEPNA στη Βοιωτία. H μονάδα ανατέθηκε στην TEPNA μέσω διαγωνισμού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μεγάλο κενό δημιουργείται κυρίως λόγω του περιορισμού των εισαγωγών από τα βόρεια σύνορα της χώρας από το τέλος του 2006. H Βουλγαρία που τυγχάνει να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων κλείνει στο πλαίσιο αντίστοιχων δεσμεύσεων με την E. E. δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι. H νέα κατάσταση που δημιουργείται έχει άμεση επίπτωση στη χώρα μας, καθώς οι εισαγωγές θα περιοριστούν από 400 MW κατ’ ελάχιστον ετησίως σε 100 MW.

Bobov Dol

Στο μεταξύ, η βουλγαρική πλευρά αποφάσισε χθες να δώσει νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την εξαγορά του Bobov Dol. H προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων έληξε χθες και η απόφαση για νέα παράταση ερμηνεύεται προς το παρόν ως θετική εξέλιξη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή