Κατά 20% αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στο εννεάμηνο

Κατά 20% αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στο εννεάμηνο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ θα πλησιάσει η αξία των εξαγωγών στο τέλος της χρονιάς, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 20% περίπου σε σχέση με το 2005, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων που βασίζονται στην ανάλυση των στοιχείων για τις εξαγωγικές επιδόσεις κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2006. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις για τον Σύνδεσμο είναι η πιθανότητα να καταστεί η Ιταλία πρώτη εξαγωγική αγορά, εκτοπίζοντας στον «πόντο» τη Γερμανία, η σημαντική άνοδος των εξαγωγών προς την Ισπανία αλλά και η ανάκαμψη που παρουσιάζουν προς τη γαλλική αγορά.

Προς τρίτες χώρες

Η άνοδος των εξαγωγών στο 9μηνο κατα 20,2% στα 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ, χαρακτηρίζεται από τον Σύνδεσμο «ιδιαιτέρως μεγάλη» αφού κατά το ίδιο διάστημα του 2005 σε σχέση με το 2004, οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 12,3%. Η αύξηση προς τις τρίτες χώρες είναι υψηλότερη (20,6%) σε σχέση με τους εταίρους στην Ε.Ε.-25 (19,8%) αλλά σημειώνεται ότι για το ίδιο διάστημα του 2005 ως προς το 2004, οι επιδόσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Τότε η αύξηση ήταν 9,1% προς τις τρίτες χώρες και 15,2% προς τους εταίρους στην Ε.Ε.-25.

«Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών προς τις δέκα χώρες της νέας διεύρυνσης (39%)», συνεχίζει, «εξέλιξη που δείχνει την ευεργετική επίδραση και στις εμπορικές συναλλαγές της συμμετοχής των χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό φαίνεται καθαρά και στις δύο νέες σε λίγες ημέρες χώρες-μέλη: τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προς τις οποίες οι εξαγωγές αυξάνονται κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους κατά 31,9% και 47,1%, σε 782 εκατομμύρια ευρώ και 408 εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως».

Εκπληξη θεωρεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων την αύξηση των εξαγωγών προς τη Σλοβενία (126 εκατομμύρια ευρώ ή 380%), την Αλγερία (135 εκατομμύρια ευρώ ή 482%), την Κροατία (60 εκατομμύρια ευρώ ή 127%), ενώ πολύ υψηλή είναι και η αύξηση (90%) των εξαγωγών πετρελαιοειδών που υπολογίζεται ότι η αξία τους φέτος θα πλησιάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή