Στην τσιμπίδα του νόμου επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών

Στην τσιμπίδα του νόμου επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εισαγγελέα παραπέμπονται επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών για σωρεία παραβάσεων που διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο ελέγχων, ενώ παράλληλα εντοπίσθηκαν και 11 «ψευτοπαραγωγοί» οι οποίοι απειλούνται με κυρώσεις. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν το 94% των επαγγελματιών πωλητών πατάτας που ελέγχθηκαν βρέθηκε να παραβαίνει την κείμενη νομοθεσία (μη έκδοση Τριπλότυπου Δελτίου Αποστολής, έκδοση παραποιημένου Δελτίου, διακίνηση ποσοτήτων πατάτας με τιμολόγια αγοράς άλλων επαγγελματιών κτλ).

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από κλιμάκια της Διεύθυνσης Τροφίμων και Ποτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε 62 επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών που διαθέτουν πατάτες στις λαϊκές αγορές του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών-Πειραιώς. Στους 58 από αυτούς διαπιστώθηκαν 116 παραβάσεις. Ηδη επτά επαγγελματίες παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αλλά και στις ΔΟΥ που υπάγονται για την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων και αναμένεται με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών και η παραπομπή των υπολοίπων. Οπως αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και σε άλλους κλάδους επαγγελματιών πωλητών αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον, ελεγκτικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διενήργησαν ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων στην Αργολίδα, όντως πωλούν στις λαϊκές της Αθήνας και του Πειραιά προϊόντα δικής τους παραγωγής ή αγοράζουν από τρίτους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι 11 αδειούχοι παραγωγοί-πωλητές θα διάθεταν συνολικά 31.326 κιλά πορτοκάλια τα οποία είχαν αγοράσει από την εταιρεία K. Γ. Παπανικολάου, η οποία δεν είχε δικαιολογητικά στοιχεία κτήσης συνολικά για 197.027 κιλά πορτοκάλια ποικιλίας «Ναβαλίνες». Ετσι οι έντεκα παραπέπονται στο Δ.Σ. του Οργανισμού για την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων και η επιχείρηση Παπανικολάου στον εισαγγελέα και στην αρμόδια ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ σύντομα αναμένεται να προωθηθεί σε συνεργασία με την ENAE η ενοποίηση και επικαιροποίηση των προστίμων που αφορούν παραβάσεις που διαπιστώνονται είτε από τις διευθύνσεις εμπορίου των νομαρχιών είτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης είτε από τον ΕΦΕΤ.Μαρια Σιδερη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή