Στον εισαγγελέα συνεταιρισμός που «βάφτιζε» ελληνικές ντομάτες από τα Σκόπια

Στον εισαγγελέα συνεταιρισμός που «βάφτιζε» ελληνικές ντομάτες από τα Σκόπια

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος παραβάσεων εντοπίσθηκαν σε αγροτικό συνεταιρισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων «βάφτιζε» ελληνικές ντομάτες που προμηθευόταν από τα Σκόπια και τις πωλούσε σε τιμή πολλαπλάσια από την κανονική. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, σε έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μπανοπαραγωγών Κρήτης ΣΥΝ Π.Ε., ο οποίος κατέχει και 14 παραγωγικές άδειες για τις λαϊκές αγορές, διαπιστώθηκε κατ’ αρχάς πως διακίνησε ως ελληνικές στις λαϊκές αγορές 30.666 κιλά ντομάτες προέλευσης FYROM. Επιπλέον, ως προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης ο Συνεταιρισμός είχε καθορίσει τα 1,20 έως 1,90 ευρώ, όταν η τιμή χονδρικής που αγόρασε ήταν από 0,30 έως 0,40 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό μεικτού κέρδους για τις λιανικές τιμές πώλησης ντομάτας στις λαϊκές από τους κατόχους επαγγελματικών αδειών είναι 22%. Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, 10/11/2006 έως 22/11/2006, ο συνεταιρισμός εξέδωσε 204 δελτία που αφορούσαν τη διακίνηση προϊόντων προς τις λαϊκές, όμως στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών είχαν παραδοθεί μόνο 134 δελτία. Μερικά (10 στον αριθμό) δελτία ήταν παραποιημένα, ενώ σε ορισμένα αναγραφόταν ως περιοχή προέλευσης των προϊόντων η Λακωνία, η Τρίπολη, η Κορινθία και το Λεωνίδιο, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι ήταν Σκοπίων.

Ο Συνεταιρισμός παραπέμπεται στον αρμόδιο εισαγγελέα αλλά και στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθηνών-Πειραιώς, καθώς οι «ελληνοποιημένες» ντομάτες διατέθηκαν σε λαϊκές αγορές αρμοδιότητάς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή