Παγκόσμια πρωτιά στην απαισιοδοξία από τους Ελληνες

Παγκόσμια πρωτιά στην απαισιοδοξία από τους Ελληνες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες παγκοσμίως παραμένουν οι Ελληνες αναφορικά με το νέο έτος. Κύρια αιτία της απαισιοδοξίας είναι η αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών κατά τη διάρκεια του επερχόμενου έτους με το 47% των Ελλήνων να ταυτίζεται με αυτήν την άποψη.

Αυτό προκύπτει από Παγκόσμια Ερευνα «Απόψεις 2007» που διοργανώθηκε σε 53 χώρες από την ΤΝS ICAP και την Gallup Ιnternational.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 4 στους 10 πολίτες του κόσμου (43%) πιστεύουν πως το 2007 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2006, ενώ το 31% θεωρεί πως δεν θα αλλάξει τίποτα εν συγκρίσει με το 2006. Τέλος, το 19% των πολιτών παγκοσμίως θεωρούν πως το επόμενο έτος θα είναι αρκετά χειρότερο από το τρέχον.

Τo αισιόδοξο Βιετνάμ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Βιετνάμ παραμένει η πιο αισιόδοξη χώρα του πλανήτη με σχεδόν καθολική την άποψη ότι το νέο έτος θα είναι καλύτερο από αυτό που μας πέρασε. Ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα, η Γκάνα και η Νιγηρία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πέντε πιο αισιόδοξες χώρες του πλανήτη βρίσκονται στην Απω Ανατολή και στην Αφρική.

Για την Ελλάδα, παρότι είναι η πλέον «απαισιόδοξη» χώρα του πλανήτη, όχι μόνο το ποσοστό των «απαισιόδοξων» έχει μειωθεί σημαντικά, το ποσοστό των «αισιόδοξων» έχει αυξηθεί κλείνοντας πλήρως την περυσινή ψαλίδα των 24 μονάδων. Συνεπώς, η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η χώρα όπου οι απόψεις διίστανται με τέσσερις στους δέκα πολίτες (44%) να πιστεύουν ότι το 2007 θα είναι χειρότερο από το 2006 και τέσσερις στους δέκα πολίτες (40%) να πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, ότι το 2007 θα είναι καλύτερο από το 2006. Το 15% πιστεύει ότι το 2007 θα είναι ίδιο με το 2006. Η σύγκριση με τις απαντήσεις των προηγούμενων ετών αποκαλύπτει πως η συστηματική επιδείνωση του βαθμού «απαισιοδοξίας» των Ελλήνων, η οποία σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει πλήρως ανατραπεί και ο βαθμός «αισιοδοξίας» βρίσκεται στο υψηλότερό του επίπεδο (40%), φτάνοντας στο επίπεδο του 2001. Η μόνη διαφορά με το 2001 είναι ότι σήμερα διατηρείται υψηλό το ποσοστό των «απαισιόδοξων» (44%), ενώ το 2001 ήταν στο σημαντικά χαμηλότερο 35%.

Οικονομική κατάσταση

Η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά ξεχωρίζει καθώς πιστεύει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες (54%).

Το 32% δηλώνει ότι θα είναι μια χρονιά ίδια με την περυσινή, ενώ μόλις το 14% των πολιτών της Ελλάδας πιστεύει το 2007 θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευμάρειας. Ωστόσο, συγκρίνοντας με προηγούμενες χρονιές, είναι σαφές ότι έπειτα από 4 συνεχόμενα έτη έχει μεταστραφεί φέτος η εικόνα η οποία επικρατούσε από το 2002 (όπου σταθερά οι 6 στους 10 Ελληνες δήλωναν ότι η επόμενη χρονιά θα χαρακτηριστεί από οικονομικές δυσκολίες) και έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των πολιτών οι οποίοι πιστεύουν ότι το 2007 θα χαρακτηρισθεί από οικονομικές δυσκολίες.

Ανεργία

Το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που πιστεύουν ότι η ανεργία το 2007 συνολικά θα αυξηθεί (είτε λίγο είτε πολύ) έχει παραμείνει στα περυσινά επίπεδα.

Συγχρόνως, από το 2004 σημειώνεται μια αύξηση στο ποσοστό των πολιτών οι οποίοι πιστεύουν ότι η ανεργία στη χώρα μας θα μειωθεί, από το 7% το 2004 φτάνοντας στο 18% σήμερα, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τη συγκεκριμένη έρευνα τα τελευταία 7 χρόνια.

– Ολόκληρη η έρευνα στο www.kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή