Στα 10-12 ευρώ το κιλό αναμένεται ότι θα κινηθεί η τιμή της ντόπιας γαλοπούλας

Στα 10-12 ευρώ το κιλό αναμένεται ότι θα κινηθεί η τιμή της ντόπιας γαλοπούλας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλοπούλα παίρνει φέτος «την εκδίκησή της» μετά τον καταποντισμό που υπέστησαν οι πωλήσεις πέρυσι εξαιτίας της γρίπης των πτηνών. Η μειωμένη εγχώρια παραγωγή σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής που έχει κερδίσει πλέον μια θέση στο ελληνικό εορταστικό τραπέζι.

Η περυσινή κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της γρίπης των πουλερικών, έπληξε τις μονάδες που είχαν αποφασίσει να «βάλουν» γαλοπούλες προκειμένου να τις πουλήσουν τις εορτές. Οπως εξηγούν οι πτηνοτρόφοι, πέρυσι, έφτασαν να πωλούν το κιλό τη γαλοπούλα 0,50 ευρώ το κιλό εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πτηνοτρόφων, κ. Απόστολο Ζιώγα, «πέρυσι καταστράφηκαν πολλές επιχειρήσεις. Ετσι φέτος, λιγότεροι αποφάσισαν να εκθρέψουν γαλοπούλες για τις εορτές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 100.000 γαλοπούλες. Το αντίστοιχο νούμερο άλλες χρονιές ήταν 250.000 γαλοπούλες». Και επειδή οι καταναλωτές αντιδρούν… περίεργα, φέτος η ζήτηση της γαλοπούλας έχει ανέβει κατακόρυφα. Οι παραγγελίες για γαλοπούλες πολλαπλασιάζονται καθημερινά σύμφωνα με τους κρεοπώλες συνοικιακών καταστημάτων που είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η τιμή της ντόπιας γαλοπούλας έχει αυξηθεί και αναμένεται ότι θα κινηθεί στα 10-12 ευρώ το κιλό. Οπως άλλωστε τονίζουν οι παραγωγοί και η τιμή των δημητριακών για τη διατροφή των ζώων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να γίνουν ελληνοποιήσεις ή να πουληθούν αρσενικά πουλερικά για γαλοπούλες.

Η συνολική ζήτηση τις μέρες των εορτών εκτιμάται ότι φτάνει τις 300.000-400.000 γαλοπούλες.

Τη ζήτηση έρχονται να καλύψουν οι γαλοπούλες από τη Γαλλία και την Ιταλία, η τιμή των οποίων θα κυμανθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το τέλος της εβδομάδας, στα 5-7 ευρώ το κιλό. Ακόμα χαμηλότερα θα πουληθεί η κατεψυγμένη γαλοπούλα, την οποία ωστόσο δεν προτιμούν οι Ελληνες καταναλωτές.Τανια Γεωργιοπουλου

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι κτηνίατροι

Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε χθες η Πανελλήνια Ενωση των Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ). Υπενθυμίζεται ότι χθες έληξε η απεργία του κλάδου διάρκειας τεσσάρων ημερών και η ΠΕΚΔΥ είχε κάνει λόγο για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με τη μορφή 24ωρων κυλιόμενων απεργιών. Πάντως, εκπρόσωποι των κτηνιάτρων συναντήθηκαν χθες με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό. Οπως επισημαίνουν ωστόσο, η απόφαση για διακοπή των κινητοποιήσεων δεν οφείλεται στην παρουσίαση ικανοποιητικής πρότασης από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά στην απόφαση της ΠΕΚΔΥ να μη συμβάλλει στη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων στην εορταστική αγορά. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι το βασικό τους αίτημα, δηλαδή η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών δεν έχει ικανοποιηθεί δεδομένου ότι οι εξαγγελίες του υπουργείου για προσλήψεις υπολείπονται των αναγκών και δεν αφορούν μόνο τον κλάδο αλλά και άλλες ειδικότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή