EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 25,2 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα στο 9μηνο

Αύξηση κατά 22% καταγράφουν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι ελληνικές εξαγωγές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005, αλλά ακόμα μεγαλύτερη, κατά 32%, ήταν η αύξηση των εισαγωγών, αποδίδοντας συνολικό εμπορικό έλλειμμα 25,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες η Eurostat. Με τη βελτίωση αυτή, οι εξαγωγές της χώρας έφθασαν σε αξία για το εννεάμηνο τα 12,3 δισ. ευρώ, παγίως μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ενωση, καθώς μόνον τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη, η Κύπρος, η Μάλτα και τα τρία Βαλτικά κράτη έχουν μικρότερες εξαγωγές. Η Πορτογαλία, η μία ευρωπαϊκή χώρα που είναι εν γένει συγκρίσιμη με την Ελλάδα, είχε στο ίδιο διάστημα εξαγωγές ύψους 63,3 δισ. Στον αντίποδα της Ελλάδας, ο γερμανικός εξαγωγικός κολοσσός συνέχισε την πορεία του με εξαγωγές αξίας 646,1 δισ. (αύξηση 12%), ενώ σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν η Γαλλία (289,4 δισ.), η Ολλανδία (270,2 δισ.), η Βρετανία (269,6 εκατ.), η Ιταλία (237,5) και το Βέλγιο (219,2). Σε ό,τι αφορά τον Οκτώβριο, οι εξαγωγές της χώρας καταγράφουν την αναμενόμενη με το πέρας της τουριστικής περιόδου καθίζηση (-9,1%) για να διαμορφωθούν σε 600 εκατομμύρια ευρώ έναντι 700 εκατ. τον Σεπτέμβριο, διευρύνοντας το έλλειμμα σε 1,4 δισ. από 1,3. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μεγαλύτερες εμπορικές εταίροι της Ε.Ε. παρέμειναν φυσικά οι ΗΠΑ με συνολικές εισαγωγές από την Ευρώπη ύψους 199 δισ. και εξαγωγές ύψους 131 δισ. Τις ΗΠΑ ακολουθούν η Κίνα (45,4 και 135,6 δισ. αντίστοιχα), η Ρωσία (49,7 και 105,1 δισ.), η Ελβετία (62,6 και 52,3) και η Ιαπωνία (33,0 και 56,7). Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Τουρκία με εισαγωγές από την Ε.Ε. αξίας 34,5 δισ. και εξαγωγές αξίας 28,5 δισ.

Ανταγωνισμός στη ΝΑ Ευρώπη

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα το συνέδριο με τίτλο: «Διαμορφώνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη δημιουργία δυναμικών και ανταγωνιστικών αγορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει αύριο το πρωί και ώρα 9.15 με ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης. Στη διάρκεια του συνεδρίου, διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί ανέπτυξαν τη διεθνή εμπειρία σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση και την αποκρατικοποίηση τομέων όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές και την εφαρμογή της εμπειρίας αυτής στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναλυτική παρουσίαση των οικονομιών και των αγορών της ΝΑ Ευρώπης στο www.kathimerini.gr

Ελληνική διάκριση

Ειδική εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Δημητριάδη οργάνωσε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης ο υπουργός Δ. Σιούφας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της OKE Ελλάδος κ. Νίκος Αναλυτής. «H εκλογή του κ. Δημητριάδη στο θεσμικό αυτό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί μια σημαντική διάκριση και αποδεικνύει την ικανότητα των Ελλήνων να καταλαμβάνουν υψηλά αξιώματα σε σημαντικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σιούφας κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους. Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την πρωτοβουλία της και αναφέρθηκε εκτενώς στις προσδοκίες της γερμανικής προεδρίας που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου για την πορεία της E.E. και στον σημαντικό ρόλο της Επιτροπής που εκπροσωπεί για την επίτευξη των στόχων της Λισσαβώνας.

Ανάπτυξη της Περιφέρειας

Στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα συνεδρίασε για πρώτη φορά, έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ). Τον υπουργό εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ενώ στις εργασίες του Συμβουλίου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτριος Πανοζάχος, ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης, ο αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιάννης Σταύρου κ.ά. O κ. Παπαθανασίου μετέφερε στους συνέδρους χαιρετισμό του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα που εστίαζε στα προγράμματα και τις πολιτικές για τη δυναμική και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη των Περιφερειών. Ειδικό θέμα της συνεδρίασης, ήταν η δημογραφία της ελληνικής Περιφέρειας και η υπόδειξη προτάσεων για την ανάπτυξη κάθε Περιφέρεια χωριστά. Το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που αφορούν τους τομείς αρμοδιότητάς του, οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή την προστασία του καταναλωτή.

Σταθερή η τιμή των καυσίμων

Αμετάβλητη παρέμεινε η τιμή των καυσίμων, όπως έδειξαν οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 πρατήρια της χώρας την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2006. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 0,913 ευρώ ανά λίτρο παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. H μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 0,567 ευρώ ανά λίτρο πανελλαδικά και στην περιοχή της Αττικής στα 0,563 ευρώ ανά λίτρο. Το υπουργείο Ανάπτυξης με επίσημη ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι από τις αρχές του 2004 η διεθνής τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 88,23%, ενώ το ίδιο διάστημα η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε συνολικά κατά 24,9%. H τιμή του brent το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 101,21%.

Ενταξη στο FTSE ΕΡRΑ/ΝΑRΕΙΤ

Την ένταξή της στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη FTSE EPRA/NAREIT Global Real Estate Index ανακοίνωσε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρακολουθείται ως benchmark από το σύνολο της παγκόσμιας θεσμικής επενδυτικής κοινότητας, περιλαμβάνει 326 εταιρείες και υπολογίζεται σε καθημερινή βάση μέσω του Euronext Indices B.V. Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ είναι η πρώτη ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία που συμπεριλαμβάνεται από σήμερα στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη. Σημειώνεται ότι στον σχετικό δείκτη συμμετέχει μία ακόμα ελληνική εταιρεία, η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή