Ακριβαίνουν τα νεόδμητα λόγω αύξησης κόστους των υλικών οικοδομής

Ακριβαίνουν τα νεόδμητα λόγω αύξησης κόστους των υλικών οικοδομής

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους των υλικών οικοδομής οδηγεί σε περιορισμένες έστω αυξήσεις στις τιμές των νεόδμητων κατοικιών, με τους εργολάβους να υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν την πρόσφατη επιβάρυνση σε μια περίοδο που τα περιθώρια κερδοφορίας τους πιέζονται διαρκώς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στη διάρκεια του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου ’05-Νοεμβρίου ’06 ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων ενισχύθηκε κατά 6,8%, έναντι αυξήσεων 3,2% και 4,8% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2005 προς 2004 και 2004 προς 2003. Στο διάστημα Δεκεμβρίου’05-Νοεμβρίου’06 η αύξηση του δείκτη τιμών των οικοδομικών υλικών εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 5,2% σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του διαστήματος Δεκεμβρίου’04-Νοεμβρίου’05. Σε σχέση με τον Οκτώβριο, ο δείκτης κόστους των υλικών οικοδομής εμφανίζει περιορισμένη αύξηση της τάξεως του 0,5%. Ομως, η αύξηση αυτή είναι υψηλότερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005 (0,2%) και του 2004 (0,3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα τεχνητά πετρώδη υλικά (τούβλα, τσιμεντόπλακες, μονωτικά, κεραμίδια κ.λπ.) κατά 1,6% και ακολουθούν τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας κ.λπ.

Πετρέλαιο

Εργολάβοι κατασκευαστές συνδέουν τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους των υλικών με το ακριβό πετρέλαιο αλλά και τη μεγάλη ζήτηση υλικών, κυρίως χάλυβα από την Κίνα. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των κατασκευαστών η αύξηση του κόστους των υλικών είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτή που παρουσιάζει η ΕΣΥΕ, φθάνοντας στο 10% με 12%. «Η περαιτέρω συμπίεση του κόστους κατασκευής ανά τ.μ. είναι πρακτικά αδύνατη, από τη στιγμή που ο κατασκευαστής επιθυμεί να διατηρήσει τα σημερινά ποιοτικά δεδομένα, κάτι που ουσιαστικά υποχρεούται να κάνει εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς ακινήτων και του έντονου ανταγωνισμού που επικρατεί πλέον στον κλάδο. Οι όποιες αυξήσεις τιμών στη διάρκεια του 2007 αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένες και δεν θα υπερβούν το ύψος του πληθωρισμού. Ομως, από το 2008, όταν και το απόθεμα θα έχει περιοριστεί, είναι βέβαιο «ότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών θα επιταχύνει» εκτιμά γνωστός κατασκευαστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή