Σημαντική αύξηση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής το οκτάμηνο

Σημαντική αύξηση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής το οκτάμηνο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Αθήνα ως μεταολυμπιακός προορισμός κερδίζει τις εντυπώσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιπτώσεις των πόλεων της Βαρκελώνης και του Σίδνεϊ, καταγράφοντας αξιόλογη αύξηση της τουριστικής κίνησης και πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις των ξενοδοχείων της.

Σύμφωνα με τη μελέτη Hotel Benchmark European Review 2006 της εταιρείας Deloitte, στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αττικής εμφανίζει αύξηση κατά 9,2% και η μέση τιμή δωματίου κατά 4,2%, ανεβάζοντας το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) σε 88 ευρώ, με το μέσο όρο της Ευρώπης να βρίσκεται στα 73 ευρώ.

Διάκριση

Βάσει της μελέτης, η Αθήνα κατατάσσεται για το 2006 μεταξύ των οκτώ μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων (Αμστερνταμ, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Ελσίνκι, Λισσαβώνα, Μαδρίτη και Βιέννη) που καταγράφουν αύξηση του RevPAR των ξενοδοχείων τους κατά 10%-20% και οι οποίες συνθέτουν την ομάδα πόλεων με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση. Αύξηση άνω του 20% του revPAR καταγράφεται φέτος μόνο στο Βερολίνο και στο Σάλτσμπουργκ.

Στη μελέτη χαρακτηρίζεται «σοφή» η στρατηγική να μην αυξηθεί υπέρμετρα το ξενοδοχειακό δυναμικό των Αθηνών, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση που υπήρξε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μια σταθερά αυξητική τάση στην κίνηση και στις επιδόσεις των ξενοδοχείων, ενώ «διέσωσε» την πόλη από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αμέσως μετά τη διοργάνωση των Αγώνων η Βαρκελώνη και το Σίδνεϊ.

Εξάλλου ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ευρώπη δείχνει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την Deloitte στο οκτάμηνο του 2006 καταγράφηκαν αγοραπωλησίες ξενοδοχείων με συνολικό τίμημα περίπου 14 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες ξενοδοχείων φέτος, τόσο από πλευράς αριθμού δωματίων όσο και από πλευράς τιμήματος, έλαβαν χώρα στη Βρετανία.

Στο «προ-Ολυμπιακό» Λονδίνο, σύμφωνα με τη μελέτη, η τρέχουσα χρονιά εξελίσσεται με πολύ θετικά μεγέθη για τα ξενοδοχεία, καθώς η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 80%, το RevPAR έχει αυξηθεί κατά 15,4% και η μέση τιμή δωματίου έχει φθάσει πια στα 163 ευρώ.

Οι ερευνητές της Deloitte αναφέρουν ότι εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, έχουν προγραμματιστεί ή ήδη, υλοποιούνται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και ανακαινίσεων ξενοδοχείων, ενώ νέες μονάδες θα λειτουργήσουν εντός των επομένων ετών.

Θεωρείται βέβαιο πως σε αντίθεση με την περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, θα υλοποιηθεί ένα άνευ προηγουμένου επικοινωνιακό πρόγραμμα προβολής της πόλης, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο θα κορυφωθεί τη χρονιά διεξαγωγής τους. Ως «ειδική περίπτωση» αναφέρεται το Τορίνο της Ιταλίας, το οποίο φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον περασμένο Φεβρουάριο. Η πόλη, λόγω των σημαντικών επενδύσεων -τόσο σε υποδομές όσο και σε ξενοδοχειακό δυναμικό- που έγιναν εν όψει των Αγώνων, θεωρείται πλέον ένας από τους αναδυόμενους αστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ιδίως στους τομείς του τουρισμού πόλεων και του συνεδριακού τουρισμού.

Διεθνείς εκδηλώσεις

Ιδιαίτερη αναφορά στη μελέτη γίνεται στις περιπτώσεις πόλεων που διοργάνωσαν φέτος διεθνείς εκδηλώσεις πολιτιστικού ή αθλητικού ενδιαφέροντος, με προφανή θετικά αποτελέσματα στην ξενοδοχειακή τους αγορά. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται το Σάλτσμπουργκ και το Αμστερνταμ.

Στο πρώτο, επίκεντρο μεγάλου μέρους των εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καταγράφεται αύξηση διανυκτερεύσεων 13,3% και αύξηση στο RevPAR 26,6%, η υψηλότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο Αμστερνταμ, όπου επικεντρώνεται φέτος ο εορτασμός των 400 χρόνων από τη γέννηση του Ρέμπραντ, η πληρότητα των ξενοδοχείων εκτινάχθηκε στο 80%, η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη μετά το Λονδίνο, ενώ το revPAR αυξήθηκε κατά 14,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή