Στο κενό μέχρι σήμερα οι τρεις εξαγγελίες του κ. Ζαχαρόπουλου

Στο κενό μέχρι σήμερα οι τρεις εξαγγελίες του κ. Ζαχαρόπουλου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση της «Κ»

Οπως εξάγεται από την απάντηση προς την «Καθημερινή» του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑ φταίνε όλοι οι άλλοι για την απραξία της εταιρείας σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός από τον ίδιο που βρίσκεται στο τιμόνι της. Φταίνε άλλες αρμόδιες αρχές, φταίνε όσοι ασκούν νομοθετικό έργο (δηλαδή υπουργοί της κυβέρνησης), φταίει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (που αποτελείται από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης). Σε σχέση με την υπόθεση περί «ωρίμανσης» των ακινήτων τα οποία, όπως ομολογεί ο ίδιος, μπορεί ακόμη και χρόνια να χρειασθούν προκειμένου να καταστεί εφικτή η αξιοποίησή τους, θα ήταν εύκολο για τον ίδιο εδώ και πάρα πολύ καιρό να αξιοποιήσει ήδη υπάρχοντα στοιχεία και να έχει προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, συνεχίζει να αγνοεί αναλυτικά στοιχεία που υπάρχουν εδώ και 4 χρόνια με σαφείς αναφορές περί 110 περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν μπορούν αξιοποιηθούν λόγω περιορισμών και δεσμεύσεων κυρίως πολεοδομικής, δασικής ή αρχαιολογικής φύσεως αλλά και μία ομάδα 50-60 ακινήτων για τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει διαδικασίες αξιοποίησής τους. Αντ’ αυτού, το μόνο παραγωγικό έργο της εταιρείας παραμένει (όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ) ένας διαγωνισμός ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί για την εκμίσθωση 73 δωματίων που διαθέτουν τα Ξενία Τσαγκαράδας και Θάσου. Οσο για την παροχή διευκρινίσεων, πράγματι είναι θεμιτή μία τέτοια διαδικασία σε ένα διαγωνισμό όταν απαιτείται. Αλλά κρίνεται τουλάχιστον κωμικό να έχεις πραγματοποιήσει σε 3 χρόνια έναν διαγωνισμό και να κάνεις λάθη εσύ ο ίδιος στη σχετική προκήρυξη πριν καν οδηγηθεί η διαδικασία στην επόμενη φάση.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που αναφέρει ο κ. Ζαχαρόπουλος ως επιτυχία της εταιρείας έχουν την εξής απλή εξήγηση – και επικαλούμαστε σχετική αναφορά του τότε οικονομικού διευθυντή της εταιρείας: Η εταιρεία παρουσίασε τόσο σημαντικές ζημίες το 2004 γιατί μεταφέρθηκαν αποτελέσματα ως κέρδη στη χρήση του 2005. Μάλιστα, το 2006 θα έπρεπε να παρουσιάσει υψηλότερη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του καζίνο της Πάρνηθας, ωστόσο, εμφανίζει οριακή αύξηση.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» στις 10 Μαΐου 2006 και επικαλείται δήλωση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης για ό,τι λέει επικαλείται ενημέρωση του ίδιου του κ. Ζαχαρόπουλου. Επίσης, στο εν λόγω ρεπορτάζ δεν γίνεται αναφορά για απραξία αλλά για μηδενικό έργο. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα, «στο διάστημα των δύο ετών, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα, πρώτον της απεμπλοκής σειράς προβλημάτων που προέκυψαν από διαγωνισμούς του παρελθόντος και είχαν ως αποτέλεσμα τις δικαστικές διενέξεις και δεύτερον της προκήρυξης νέων διαγωνισμών με την παραγωγή μηδενικού έργου σε αυτόν τον τομέα, παρ’ ότι είχε προαναγγελθεί από τη διοίκηση μια σειρά προκηρύξεων «ώριμων» ακινήτων από τον περασμένο Αύγουστο». Σε σχέση με θέματα που θίγει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ περί αξιοπιστίας, διασταύρωσης πληροφοριών κ.λπ. όσον αφορά το χρονικό διάστημα διενέργειας των διαγωνισμών αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Ζαχαρόπουλος τον Μάρτιο του 2006 ανακοίνωσε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί της ΕΤΑ θα προκηρύσσονταν τον περασμένο Απρίλιο, σε συνέντευξη Τύπου στο πρακτορείο Ρόιτερς τον περασμένο Αύγουστο ανέφερε ότι οι διαγωνισμοί θα προκηρύσσονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ πρόσφατα στις αρχές Οκτωβρίου, σε συνέδριο για την ακίνητη περιουσία, ότι οι προκηρύξεις θα δημοσιεύονταν έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ποιος ευθύνεται για όλα τα παραπάνω; Σίγουρα πάντως όχι τα μέλη που ανέλαβαν πρόσφατα θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή