Αποκαλύψεις για τη μυστική συμφωνία των «5» στη Λάρισα

Αποκαλύψεις για τη μυστική συμφωνία των «5» στη Λάρισα

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «μυστική» συνάντηση της Λάρισας «καίει» πέντε από τις σημαντικότερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης οι Vivartia (πρώην Δέλτα), ΦΑΓΕ, Ολυμπος, Μεβγάλ και Nestle Ελλάς, κατά την αποκαλυπτική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, συμφώνησαν αναφορικά «με τη συγκράτηση – μείωση των τιμών αγοράς νωπού γάλακτος από τους παραγωγούς – κτηνοτρόφους και την αποφυγή μετακινήσεων των παραγωγών νωπού γάλακτος, με σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού μεταξύ τους». Οι καταθέσεις, δε, του διευθυντή της ζώνης γάλακτος της Μεβγάλ, κ. Λαπόρδα, των συλλόγων των παραγωγών, των μεμονωμένων παραγωγών αλλά και τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ) «αποτυπώνουν ότι η υπό κρίση συμφωνία ανέπτυξε αποτελέσματα στην σχετική αγορά από 31 Μαΐου του 2004 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου του 2006 τουλάχιστον». H συνάντηση μάλλον ήταν μυστική, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, δεν εκλήθησαν επίσημα τα λοιπά μέλη του ΣΕΒΓΑΠ ούτε τα πρακτικά της συνάντησης κοινοποιήθηκαν σε όσους δεν ήταν παρόντες. Βεβαίως, η κράτηση της αίθουσας στο ξενοδοχείο είχε γίνει για λογαριασμό του ΣΕΒΓΑΠ…

Το πρακτικό

Σύμφωνα με δακτυλογραφημένο πρακτικό συναντήσεως, το οποίο εστάλη με φαξ από τη Δέλτα στη Μεβγάλ, στις 31 Μαΐου του 2004, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Διβάνη στη Λάρισα, οι διευθυντές ζώνης γάλακτος των εταιρειών Δέλτα, Φάγε, Μεβγάλ, Ολυμπος, Nestle Ελλάς και αποφάσισαν πως οι βασικοί άξονες της στρατηγικής των συμμετεχουσών στη συνάντηση εταιρειών για το επόμενο διάστημα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι οι παρακάτω: α) Να θωρακισθεί η ποιότητα με την εφαρμογή κοινής πολιτικής απ’ όλους τους μεταποιητές και την αποφυγή μετακινήσεων παραγωγών που γίνονται σε περιπτώσεις που οι τελευταίοι δυσαρεστούνται λόγω της εντατικοποίησης των ποιοτικών ελέγχων (…) και β) Εν όψει της επιδότησης της ποσόστωσης των παραγωγών που αρχίζει το 2004 και θα εξακολουθήσει μέχρι το 2013 και της αναμενόμενης μείωσης των τιμών σε όλες τις χώρες της E. E. να γίνει προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στη χώρα μας και αντιστροφής των ανοδικών τάσεων προκειμένου να μην περιορισθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού γάλακτος.

Επιπλέον, σε χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε με την ίδια ημερομηνία ως επισυναπτόμενο στο ίδιο πρακτικό, αναφέρεται ότι οι αποφάσεις της εν λόγω συνάντησης ήταν, μεταξύ άλλων, οι εξής: «α) Να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των παραγωγών και πάντα σε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων εταιρειών και β) Να καταβληθεί προσπάθεια συγκράτησης των τιμών για τον μήνα Μάιο και μείωσης από τον Ιούνιο μέσα από την ποιότητα από 1% έως 1,5%». Σε άλλο εσωτερικό σημείωμα που βρέθηκε στη Μεβγάλ σχετικά με τη συνάντηση αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε να γίνει συγκράτηση των τιμών γενομένης από τον μήνα Μάιο του 2004, όλες οι εταιρείες να είναι αυστηρές στις τιμές και να περιορισθούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των παραγωγών. Στο σημείωμα καταγράφονται οι εταιρείες και οι εκπρόσωποί τους που μετείχαν στη συνάντηση. Κατά τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού η ποιότητα και η ανταλλαγή εμπειριών γύρω από αυτήν «όπως ισχυρίσθηκαν εκπρόσωποι εταιρειών στις καταθέσεις τους», δεν ήταν το βασικό θέμα συζήτησης. «Αντίθετα επικαλούμενοι την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας του νωπού γάλακτος και την ανάγκη αντιμετώπισής της, συζήτησαν και συμφώνησαν τη λήψη μέτρων ως η μείωση των τιμών αγοράς νωπού γάλακτος από τους παραγωγούς και ο περιορισμός/αποφυγή των μετακινήσεων των παραγωγών».

Στην εισήγηση σημειώνεται πως από τα στοιχεία που βρέθηκαν, δεν διαφαίνεται κάποιος από τους εκπροσώπους των εταιρειών να διαχώρισε τη θέση του ή να μη συμμετείχε σε κάποια εκ των αποφάσεων που ελήφθησαν, όπως προκύπτει και από την κατάθεση του διευθυντή ζώνης γάλακτος της Μεβγάλ κ. Λαπόρδα. «Κάποιος κρατούσε σημειώσεις από τη συνάντηση (…) Αυτά εδώ που καταγράφονται συμφωνήθηκαν απ’ όλους τους παρόντες. Μπορεί να υπήρξαν άλλες απόψεις, αλλά η σύνθεση των απόψεων υπάρχει εδώ. Είπαν διάφορες απόψεις, αλλά φαίνεται και στο χαρτί ότι αυτή είναι η κατάληξη των απόψεων».

Εμπλοκή του ΣΕΒΓΑΠ

Ως προς τη μυστικότητα της συνάντησης, η Γενική Διεύθυνση αναζήτησε και δεν βρήκε επίσημο πρακτικό του ΣΕΒΓΑΠ που να αναφέρεται στη συνάντηση όπως δεν βρέθηκε επίσημο πρακτικό που να εξουσιοδοτεί τους διευθυντές ζώνης γάλακτος των εμπλεκομένων εταιρειών να παραστούν στη συνάντηση της Λάρισας «ως διατείνονται κάποιοι εξ όσων κατέθεσαν στη Γενική Διεύθυνση». Δεν προκύπτει επίσης ότι εκλήθησαν τα λοιπά μέλη του ΣΕΒΓΑΠ ούτε ότι τα πρακτικά της συνάντησης κοινοποιήθηκαν στα λοιπά μέλη του που δεν ήταν παρόντα. «Ούτως ή άλλως, τα ζητήματα αυτά αφορούσαν τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου που αποτελούν και μέλη του Δ. Σ. οπότε δεν υπήρχε λόγος κοινοποίησής τους και στις υπόλοιπες (…)», αναφέρεται σε κατάθεση στελέχους εταιρείας. H εμπλοκή του ΣΕΒΓΑΠ στη συμφωνία της Λάρισας, όπως αναφέρεται στην εισήγηση, επιβεβαιώνεται από τα μέλη του και αποδεικνύεται «από τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης (αίθουσα κρατημένη στο ξενοδοχείο Διβάνης για λογαριασμό του ΣΕΒΓΑΠ και κάλυψη εξόδων των μελών του)».

Επιχειρήματα

Στην εισήγησή της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού απορρίπτει τα τρία βασικά επιχειρήματα των εταιρειών για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Λάρισα. Οπως αναφέρεται, η αύξηση της ποσόστωσης και της πριμοδότησης αφορά μόνο τους παραγωγούς του νωπού γάλακτος. «Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί απόπειρα προσπορισμού οφέλους εκ μέρους των γαλακτοβιομηχανιών με τη σύσταση μιας οριζόντιας σύμπραξης (συγκράτησης και μείωσης των τιμών και κατανομής των πηγών εφοδιασμού)». Επιπλέον, «η υποτιθέμενη ως αναμενόμενη ή ακόμη και η πραγματική μείωση των διεθνών ή ευρωπαϊκών τιμών νωπού γάλακτος δεν δικαιολογεί τη σύσταση οριζόντιας σύμπραξης για διαμόρφωση αντίστοιχων επιπέδων τιμών».

Ιδιαίτερα καυστική είναι και προς το επιχείρημα της βελτίωσης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της ποιότητας του παραγόμενου νωπού γάλακτος και η αντιμετώπιση φαινομένων νοθείας.

«Στην προκειμένη υπόθεση τα μέλη της συμφωνίας: α) Δεν είχαν καθορίσει ένα συγκεκριμένο ενιαίο πλαίσιο ελέγχου ποιότητας και β) Η ποιότητα αποτελεί για τις βιομηχανίες ένα από τα βασικά κριτήρια για την απόφαση αλλά και τον καθορισμό της τιμής αγοράς του νωπού γάλακτος. Κατάργηση επομένως του ανταγωνισμού ως προς τη δυνατότητα αυτόνομου καθορισμού (αύξησης ή μείωσης) της τιμής του νωπού γάλακτος με βάση την ποιότητα, συνεπάγεται κατάργηση του ανταγωνισμού στο σύνολο της αγοράς». Και συμπληρώνει πως «τα μέτρα που αποφασίσθηκαν στο ξενοδοχείο Διβάνη (συγκράτηση και μείωση τιμών, αποφυγή μετακινήσεων παραγωγών) δεν αντιμετωπίζουν την «κακή» ποιότητα ή τη νοθεία καθώς δεν αποτρέπουν την πώληση του εν λόγω γάλακτος σε οποιαδήποτε βιομηχανία. Αντίθετα, εξασφαλίζουν την πώλησή του σε συγκεκριμένες εταιρείες και μάλιστα με συγκρατημένες ή και μειωμένες τιμές».

Μη πειστικό κρίνει και το προβαλλόμενο επιχείρημα ότι εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρχε υπέρμετρη ευαισθησία: «Δηλαδή εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων οι εταιρείες αποφάσισαν ότι έπρεπε να διασφαλίσουν τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας που τάσσει η νομοθεσία, ενώ πριν αυτό δεν τους ενδιέφερε».

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προτείνει προς την ολομέλεια την επιβολή προστίμου στις εταιρείες Δέλτα, ΦΑΓΕ, Ολυμπος, Nestle Ελλάς και Μεβγάλ, «μειωμένο ως προς την τελευταία σε ποσοστό 30% λόγω συμβολής στο πλαίσιο του προγράμματος επιείκειας» και να «ληφθούν υπόψη για τις εταιρείες Δέλτα και Μεβγάλ οι επιβαρυντικές περιστάσεις του βασικού προστίμου που θα επιβληθεί σε καθεμιά εξ αυτών», όπως περιγράφονται στη νομική εκτίμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή