Στάση αναμονής από Ε.Ε. για την Ολυμπιακή

Στάση αναμονής από Ε.Ε. για την Ολυμπιακή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου με την οποία επιδικάσθηκαν στην Ολυμπιακή 563,8 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά της στο αεροδρόμιο των Σπάτων αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κυβέρνηση πριν λάβει τις όποιες αποφάσεις της σχετικά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αρμοδίου για τις μεταφορές αντιπροέδρου της Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, οι Βρυξέλλες έλαβαν γνώση της απόφασης του Δικαστηρίου, όμως αναμένουν τώρα και την πλήρη αιτιολόγησή της, όπως αναμένουν να τους ενημερώσει η κυβέρνηση τι προτίθεται να πράξει σχετικά, πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα. Καθίσταται έτσι προφανές ότι η Επιτροπή δεν προτίθεται να αποδεχθεί εν λευκώ την απόφαση, η οποία σε μεγάλο βαθμό ακυρώνει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλουν την επιστροφή αντιστοίχων ποσών από την Ολυμπιακή στο δημόσιο ταμείο, ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Αλλωστε, στελέχη της Επιτροπής επισήμαιναν χθες ότι οι υπηρεσίες του κ. Μπαρό γνώριζαν την προσφυγή της Ολυμπιακής κατά του Δημοσίου και μάλιστα ότι ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις σε επαφές του με την κυβέρνηση, ειδικά εν όψει ενός ενδεχόμενου διακανονισμού που θα περιλαμβάνει από τη μία πλευρά τα επιδικασθέντα στην Ο. Α. ποσά και από την άλλη τις παράνομες κατά την άποψη της Επιτροπής κρατικές ενισχύσεις που οφείλει τώρα η Ο. Α. να επιστρέψει στο Δημόσιο. Αυτές, ενδέχεται να ανέλθουν τελικά σε 700 και πλέον εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την επιστροφή 161 εκατ. και εν εξελίξει δικαστική διαδικασία για άλλα 540 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε άλλωστε ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων σχετικά με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει από την κυβέρνηση να ανακτήσει, τουλάχιστον, τα 161 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δούκας

Σχολιάζοντας την απόφαση της διαιτησίας ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Πέτρος Δούκας, τη χαρακτήρισε «σημαντική», προσθέτοντας ότι «το βασικότερο είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία πακέτο με την Ε. Ε., που θα μας επιτρέψει την αποκρατικοποίησή της». Ο υφυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τον αραβικό κόσμο, αλλά αυτό που εμποδίζει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση είναι οι αποφάσεις της Ε. Ε. «Δεν μπορούμε», εξήγησε, «διότι ο αγοραστής θα ήταν υπόλογος να επιστρέψει αυτά τα 500 εκατ. ευρώ που χρωστά η εταιρεία. Αυτό προσπαθούμε να λύσουμε με την Ε. Ε. και σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε πλήρως συντεταγμένοι υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Μεταφορών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή