Το πόρισμα για το καρτέλ του γάλακτος

Το πόρισμα για το καρτέλ του γάλακτος

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισήγηση – καταπέλτης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για την αγορά γάλακτος, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», αποκαλύπτει όλες τις μεθοδεύσεις των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, για να ελέγξουν τις τιμές, αυξάνοντας το κέρδος τους εις βάρος των παραγωγών γάλακτος και των καταναλωτών.

Ως πρωταγωνιστές στο καρτέλ του γάλακτος υποδεικνύονται οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ (μετέπειτα Vivartia) και ΜΕΒΓΑΛ. Ειδικά η Vivartia, εμφανίζεται να έχει ηγετικό ρόλο στη διάπραξη εναρμονισμένης πρακτικής, με αντικείμενο τη συνεννόηση ως προς τις τιμές χονδρικής και εν μέρει στις τιμές λιανικής των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε γνώση των τιμών χονδρικής όλων σχεδόν των υπολοίπων εμπλεκομένων γαλακτοβιομηχανιών από το 2003 έως σήμερα. Κομβικό σημείο αποδεικνύεται η συνάντηση πέντε μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών το 2004 στη Λάρισα. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού δεν αποδέχεται ότι η συνάντηση των ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, Ολυμπος, Nestle Ελλάς είχε ως θέμα, όπως εκπρόσωποί τους υποστήριξαν, την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού γάλακτος, αλλά τη «συγκράτηση – μείωση των τιμών αγοράς νωπού γάλακτος από τους παραγωγούς – κτηνοτρόφους και την αποφυγή μετακινήσεων των παραγωγών νωπού γάλακτος, με σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού μεταξύ τους».

Συνολικά, στις τέσσερις βασικές και σοβαρές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, εμπλέκονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό 16 επιχειρήσεις: Vivartia, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, Ολυμπος, Nestle Ελλάς, Ροδόπη, Κρι – Κρι, Εβροφάρμα, ΣΕΡΓΑΛ, Αλφα – Βήτα Βασιλόπουλος, Αφοι Βερόπουλοι, Ατλάντικ, Μασούτης, I. & Σ. Σκλαβενίτης, Carrefour και ΕΛΟΜΑΣ, αλλά και ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων). (Σελ. 27, ανάλυση σελ. 5)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή