ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις εξελίξεις στο γάλα

«Επιτέλους. Κάποια στιγμή πρέπει να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά γάλακτος», σχολίαζε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος μη εμπλεκόμενης στο καρτέλ γαλακτοβιομηχανίας, με αφορμή την αποκάλυψη από την «Καθημερινή» της σχετικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Η υπόθεση ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί τριγμούς στους κόλπους της βιομηχανίας τροφίμων και όχι μόνο. Από τη μια οι εγκαλούμενες επιχειρήσεις είναι από τις σημαντικότερες του κλάδου κι από την άλλη επικεφαλής του ΣΕΒ και του ΣΕΒΤ είναι πρόσωπα των οποίων οι εταιρείες εμπλέκονται στις παραβάσεις (Δέλτα και Nestle Ελλάς αντιστοίχως). Μάλιστα για τη Δέλτα και τη Μεβγάλ, η εισήγηση αναφέρει ότι αποτελούν τον «κύριο κορμό του συνόλου των συμπράξεων (…) ένα κοινό μέτωπο (…) η συνεννόηση επεδίωκε έναν ενιαίο αντιανταγωνιστικό στόχο να παρεμποδίσει κάθε ανταγωνισμό στον τομέα των τιμών (…)». Στο εσωτερικό του ΣΕΒ φαίνεται ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς το «συμβούλιο των γερόντων» ουδόλως επιθυμεί να συνδεθεί ο βιομηχανικός κόσμος της χώρας με μια πολύκροτη, αρνητική υπόθεση. Από την άλλη υπάρχει και η επιθυμία να μη φανεί ότι ο ΣΕΒ υφίσταται πιέσεις ή ότι υποχωρεί απέναντι στη «δαμόκλεο σπάθη» της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χθες υποστήριζαν ότι για την περίπτωση του ΣΕΒΓΑΠ, του συνδέσμου των βιομηχανιών γάλακτος ο οποίος επίσης εμπλέκεται σε παραβάσεις, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, φοβούμενοι και το ενδεχόμενο διάλυσής του. Μάλιστα, ενθυμούντο την κρίση που είχε ξεσπάσει πριν από περίπου 18 μήνες στον Σύνδεσμο Σούπερ Μάρκετ, όταν και πάλι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε διαπιστώσει «εναρμονισμένες πρακτικές». Επίσης, άλλο ένα στοιχείο είναι ότι η αρνητική δημοσιότητα που υφίστανται οι εμπλεκόμενες γαλακτοβιομηχανίες πλήττει την εικόνα τους και πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στα μερίδια αγοράς που σήμερα κατέχουν. Ηδη, τα επιτελεία κάθε βιομηχανίας προβληματίζονται πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση τώρα αλλά και πώς θα αμυνθούν όταν, στις 8 Φεβρουαρίου, ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία επί της εισηγήσεως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στη Λάρισα η συνεννόηση για τις τιμές

Η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, που παρουσίασε χθες η «K», διαπιστώνει πως η συνάντηση των εταιρειών Δέλτα, ΦΑΓΕ, Ολυμπος, Nestle Ελλάς και Μεβγάλ στη Λάρισα το 2004 είχε σκοπό τον έλεγχο των τιμών παραγωγού και τον περιορισμό των μετακινήσεών τους -«συγκράτηση-μείωση των τιμών αγοράς νωπού γάλακτος από παραγωγούς /κτηνοτρόφους και αποφυγή μετακινήσεών τους με σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού». Επίσης τεκμαίρει την εμπλοκή του ΣΕΒΓΑΠ στη συμφωνία της Λάρισας και τον εγκαλεί για ανταλλαγή εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών μεταξύ γαλακτοβιομηχανιών. Διαπιστώνει, εξάλλου, εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ γαλακτοβιομηχανιών για τον καθορισμό τιμών χονδρικής και εν μέρει λιανικής και στοιχειοθετεί ότι Δέλτα και Μεβγάλ είχαν δημιουργήσει κοινό μέτωπο, με στόχο να παρεμποδισθεί κάθε ανταγωνισμός στον τομέα των τιμών.