Ανοιξε ο δρόμος εξόδου από την επιτήρηση

Ανοιξε ο δρόμος εξόδου από την επιτήρηση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι η επίτευξη του δίπολου: εξορθολογισμός των δημοσίων οικονομικών και μεταφορά αποτελεσματικότερου ρόλου στην ιδιωτική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Το 2006 «σημαδεύτηκε» από την πτώση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω του 3%, ορόσημο για την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική επιτήρηση.

Το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας (2006 – 2009) διατείνεται ότι τα ελλείμματα θα διατηρηθούν κάτω του 3% τα επόμενα χρόνια, με ισχυρή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μειώνεται η συμμετοχή του Δημοσίου στο ΑΕΠ κατά 1% τον χρόνο, αφήνοντας περιθώρια να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα.

Με κύρια επιδίωξη την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα, υλοποιήθηκαν το 2006 μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Ολες τους, ψηφίδες κρίσιμες στο μωσαϊκό που απεικονίζει μια ισχυρή εξωστρεφή οικονομία, η οποία θα εξάγει προιόντα και υπηρεσίες και ταυτόχρονα θα μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στην Ευρώπη των 25. Στο 10μηνο του 2006 στην Ελλάδα εισήλθαν ξένα κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 970% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2005. Προς αυτήν την κατεύθυνση το 2006 προχώρησαν:

– Νέος Επενδυτικός Νόμος. Ενισχύει τα επενδυτικά σχέδια ανεξάρτητα από την ηλικία μιας επιχείρησης, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τις επιχειρήσεις, που παλαιότερα έπρεπε να ιδρύουν καινούργιες εταιρείες για να υπαχθούν στους αναπτυξιακούς νόμους. Εως τις 15 Δεκεμβρίου είχαν εγκριθεί 2.328 επενδυτικά σχέδια ύψους 3,43 δισ. ευρώ. Αυτά τα επενδυτικά σχέδια δημιουργούν 10.338 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

– Αποκρατικοποιήσεις. Κορυφαία αποκρατικοποίηση του 2006 είναι η πώληση της Εμπορικής στη γαλλική Gredit Agricole. Επίσης, το 2006 μεγάλη επιτυχία σημείωσε η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, η οποία απέφερε 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ, η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, αλλά και η επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία.

– Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Μέχρι 15/12/06 είχαν απορροφηθεί 17,6 δισ. ευρώ ή το 54,1% του Γ΄ ΚΠΣ, το σύνολο του οποίου ανέρχεται στα 32,4 δισ. ευρώ. Απομένουν άλλα 17 δισ. ευρώ, που πρέπει να απορροφηθούν στη διετία 2007 – 2008. Παράλληλα από τις αρχές του 2007 αρχίζει να τρέχει και το Δ΄ ΚΠΣ. Το αρχικό ύψος του Γ΄ ΚΠΣ ανερχόταν στα 34,2 δισ. ευρώ, αλλά περιορίστηκε στα 32,4 δισ. πρόσφατα μετά τη συμφωνία που συνήψε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

– Επίλυση του ασφαλιστικού τραπεζών. Με τη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις των εργαζομένων στις τράπεζες επιτεύχθηκε η εύρυθμη λειτουργία στο τραπεζικό σύστημα προς όφελος της οικονομίας

– Εξαγωγές. Η αναβάθμιση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και οι συντονισμένες ενέργειές του για την παρουσία των ελληνικών προϊόντων σε κάθε μεγάλη αγορά του πλανήτη έχουν ήδη αποδώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Το 2005, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σχέση με το 2004. Το 9μηνο του 2006, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 20,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005.

– Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Με τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα υλοποιείται μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τρόπο δημιουργίας των έργων υποδομής. Ηδη, έχουν εγκριθεί έργα συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ και εξετάζονται άλλα 7 έργα συνολικής αξίας πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

– Νέο πλαίσιο στις ΔΕΚΟ. Με τον νέο νομο για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, ισχύει η εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και η σωστή εποπτεία τους από τους αρμόδιους φορείς, ώστε τελικός ωφελημένος να είναι ο φορολογούμενος.

– Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2007-2013. Το ύψος του ανέρχεται στα 34 δισ. ευρώ και το 82% εξ αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί στην επαρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή