Αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων 30% και φοροελαφρύνσεις

Αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων 30% και φοροελαφρύνσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων «άνοιξε» το 2006, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συνεχίστηκαν οι αυξήσεις φόρων σε είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως τα καύσιμα, η κινητή τηλεφωνία και τα τσιγάρα. Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ήταν οι μόνες κερδισμένες το έτος που φεύγει, δεδομένου ότι μειώθηκε στο 29% ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών για τις Α.Ε. (από 32%). Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να αυξήσει την προκαταβολή φόρου αντισταθμίζοντας τις απώλειες που επήλθαν στον κρατικό προϋπολογισμό από τις φορολογικές αλλαγές.

Και αν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ήταν οι πρώτες αλλαγές που ένιωσαν οι φορολογούμενοι, στο κλείσιμο του έτους θεσπίστηκαν σημαντικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο από τη Βουλή προβλέπει ότι περισσότεροι από 3.300.000 φορολογούμενοι δεν θα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος στο ελληνικό Δημόσιο. Βέβαια, οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εισοδήματα που θα έχουν οι φορολογούμενοι το 2007.

– Αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Αυξημένες 30% κατά μέσο όρο ήταν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ την 1-1-2006. Τόσο στην Αττική όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας οι αυξήσεις ήταν λελογισμένες, ενώ σε ελάχιστους δήμους και κοινότητες οι τιμές της εφορίας αύξηθηκαν σημαντικά.

– ΦΠΑ στα ακίνητα. Μετά 15 χρόνια συνεχών αναβολών, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εξυγιάνει τον χώρο της οικοδομής, επιβάλλοντας ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων οικοδομών

– Φορολογία κληρονομιών – δωρεών. Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τα αφορολόγητα όρια στη φορολογία κληρονομικών και δωρεών, με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς ή δωρεάς από γονείς προς παιδιά και συζύγους αυξήθηκε από 20.000 ευρώ σε 80.000 ευρώ.

– Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Καυσίμων. Την 1η Ιουλίου αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων μετά την αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η επιβάρυνση στους καταναλωτές όσον αφορά την απλή αμόλυβδη ανήλθε στα δύο λεπτά το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στα 1,8 λεπτά το λίτρο, τη super αμόλυβδη στα 1,3 λεπτά το λίτρο και τη βενζίνη με μόλυβδο στα 2,7 το λίτρο.

– Τέλη κινητής τηλεφωνίας – τσιγάρα. Μέχρι και 317% αυξήθηκαν τα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Οσον αφορά τα τσιγάρα, η αναπροσαρμογή του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης οδήγησε στην αύξηση της τιμής πακέτου περίπου 20 B Προκαταβολές φόρου επιχειρήσεων. Μετά τις μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αυξήσει την προκαταβολή φόρου από 55% σε 65% για τις επιχειρήσεις και από 60% σε 80% για τα τραπεζικά ιδρύματα. Παράλληλα, φορολογήθηκαν αυτοτελώς (με συντελεστές 10% και 20%) τα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή