Τριγμοί στη βιομηχανία από την έρευνα στο γάλα

Τριγμοί στη βιομηχανία από την έρευνα στο γάλα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στη βιομηχανία τροφίμων γενικότερα η εισήγηση-φωτιά της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην αγορά του γάλακτος που αποκάλυψε η «K». Πρόκειται για την πλέον σημαντικότερη μέχρι στιγμής υπόθεση που έρχεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όχι μόνο για τον αριθμό, το μέγεθος και τη θέση που έχουν στην αγορά οι εμπλεκόμενες εταιρείες, αλλά και τη σοβαρότητα των παραβάσεων στις οποίες υπέπεσαν.

Η εισήγηση αποκαλύπτει πώς γαλακτοβιομηχανίες καθόριζαν τις τιμές παραγωγού νωπού γάλακτος, περιόριζαν τις μετακινήσεις των παραγωγών, άλλες συνεννοούνταν για τις τιμές χονδρικής και εν μέρει λιανικής των γαλακτοκομικών προϊόντων και κάποιες καθόριζαν τις τιμές μεταπώλησης με αλυσίδες σούπερ μάρκετ. «Ηγετικό ρόλο και συμμετοχή στο σύνολο των παραβάσεων», σύμφωνα με την εισήγηση, έχουν η Δέλτα (νυν Vivartia) και η Μεβγάλ, οι οποίες προκύπτει ότι αποτελούσαν τον πυρήνα του καρτέλ. Το κοινό μέτωπο, που στόχο είχε «να παρεμποδίσει κάθε ανταγωνισμό στον τομέα των τιμών με την επίτευξη συμφωνίας ή εναρμονισμένων πρακτικών επί των περισσοτέρων παραμέτρων ανταγωνισμού στην αγορά του γάλακτος». O ΣΕΒΓΑΠ, δε, κατηγορείται για ανταλλαγή εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών μεταξύ γαλακτοβιομηχανιών.

Εναρμόνιση τιμών

Η διεύθυνση δεν αποδέχεται ότι η συνάντηση σε γνωστό ξενοδοχείο της Λάρισας το 2004 των Δέλτα, Μεβγάλ, ΦΑΓΕ, Ολυμπος, Nestle Ελλάς, είχε ως θέμα την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού γάλακτος, αλλά τη «συγκράτηση-μείωση των τιμών αγοράς νωπού γάλακτος από τους παραγωγούς-κτηνοτρόφους και την αποφυγή μετακινήσεων των παραγωγών νωπού γάλακτος με σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού μεταξύ τους». Επιπλέον διαπιστώνει πως επτά εταιρείες (Κρι Κρι, Εβροφάρμα, Ροδόπη, Ολυμπος, Μεβγάλ, Δέλτα και Σεργάλ) ακολουθούσαν εναρμονισμένη πρακτική σε επίπεδο τιμολογιακής ή εκπτωτικής πολιτικής. Ανά δύο ή ανά τρεις και για διαφορετικά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας (2003-2006) ανέπτυξαν «μια συνολική εναρμονισμένη πρακτική με αντικειμενικό σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού αναφορικά με τον καθορισμό τιμών χονδρικής γαλακτοκομικών προιόντων και εν μέρει λιανικής αναφορικά με τιμοκαταλόγους που περιλαμβάνονται και προτεινόμενες λιανικές τιμές». Από την έρευνα διαπιστώθηκε και άλλη μια στρέβλωση του ανταγωνισμού-«κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ». Στην παράβαση αυτή εμπλέκονται οι επιχειρήσεις Ολυμπος, Μεβγάλ, Δέλτα, ΦΑΓΕ, Κρι Κρι και Ροδόπη από τη μια πλευρά και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Carrefour, Σκλαβενίτης, Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Αφοί Βερόπουλοι, Ατλάντικ, Μασούτης και ΕΛΟΜΑΣ.

Οι 17 εμπλεκόμενοι (Vivartia, ΦΑΓΕ, Μεβγάλ, Ολυμπος, Nestle Ελλάς, Ροδόπη, Κρι Κρι, Εβροφάρμα, ΣΕΡΓΑΛ, ο ΣΕΒΓΑΠ, Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Αφοι Βερόπουλοι, Ατλάντικ, Μασούτης, I. & Σ. Σκλαβενίτης Carrefour και ΕΛΟΜΑΣ) καλούνται να αποδείξουν το αντίθετο από τις 8 Φεβρουαρίου και έπειτα, οπότε αρχίζει η ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή