Χρονιά των αγορών το 2006

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους μεγάλους κερδισμένους του 2006 συγκαταλέγονται όσοι προτίμησαν και πάλι επενδύσεις σε μετοχές, αλλά και όσοι έκαναν ένα άνοιγμα στις αγορές εμπορευμάτων και μετάλλων, βιομηχανικών ή και πολυτίμων.

Στη Σοφοκλέους, για παράδειγμα, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε περίπου 19% καθώς 255 μετοχές από τις 324 που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. εξέρχονται του 2006 με κέρδη. Βασιλιάς του 2006 δεν ήταν άλλος παρά τα επενδυτικά κεφάλαια, που πυροδότησαν το ρεκόρ των διεθνών εξαγορών και συγχωνεύσεων, συνολικής αξίας 3,5 τρισ. δολαρίων. Η Ευρώπη και η Ιαπωνία απέδειξαν ότι η ανάκαμψη των οικονομιών τους είναι πλέον στηριγμένη σε γερές βάσεις, ενώ στις ΗΠΑ τα πράγματα ήταν πιο… συγκρατημένα. Το δολάριο έχασε φέτος μέρος της λάμψης του, απογοητεύοντας κάποιους από τους οπαδούς του. Πάντως η Κίνα και η Ινδία παρέμειναν σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης. Θετικές ήταν οι εξελίξεις και στην Ελλάδα που «βλέπει» πλέον την έξοδό της από την επιτήρηση των Βρυξελλών. Το έλλειμμα έπεσε κάτω από το 3% και η ανάπτυξη του ΑΕΠ «τρέχει» με 4%. Στη διεθνή κονίστρα οι σημαντικότερες ανακατατάξεις σημειώθηκαν στον ενεργειακό κλάδο, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ενορχηστρώνει την ανάκαμψη της χώρας του. Το ενδιαφέρον του έφθασε και στην Ελλάδα, όπου συμφωνήθηκε σε επίπεδο ηγετών η επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργίας του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Η κινητικότητα στην οικονομία διατηρεί παγκοσμίως ταχύτατους ρυθμούς προϊδεάζοντας για μεγάλες ευκαιρίες στο επόμενο διάστημα, αλλά και μεγάλους κινδύνους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή