Οι επιδιώξεις για την οικονομία το 2007

Οι επιδιώξεις για την οικονομία το 2007

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις στόχους θέτει για το 2007 ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, με χθεσινή του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόκειται για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την ενδυνάμωση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η Νέα Δημοκρατία από τον Μάρτιο του 2004, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας εξήγησε ο υπουργός, πορεύθηκε με βάση την πολιτική της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής που πλαισιώθηκε από ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Τα προβλήματα

Στόχος κατά τον υπουργό ήταν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που κληροδότησε το χθες αλλά και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Απαριθμώντας τα συγκεκριμένα προβλήματα ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε: τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, το μεγάλο δημόσιο χρέος, τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα, την υψηλή ανεργία -και ιδιαίτερα των νέων- αλλά και τον αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα. Ολα αυτά κατά τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό μείγμα από εσωστρέφεια και χαμηλή παραγωγικότητα.

Με σχέδιο και αποφασιστικότητα η Νέα Δημοκρατία έβαλε την ελληνική οικονομία σε μια νέα πορεία, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, με χαρακτηριστικά στοιχεία την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Με στοιχεία

Η πρόοδος στην οικονομία αποδεικνύεται από τα στοιχεία τόνισε ο υπουργός και σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Η ανεργία μειώθηκε από 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004 σε 8,3% το τρίτο τρίμηνο του 2006. Η ανάπτυξη το 2005 έφθασε το 3,7% και το πρώτο εξάμηνο του 2006 ανήλθε στο 4,1% και το τρίτο τρίμηνο του 2006 έφθασε στο 4,4%, διαψεύδοντας τα σενάρια που μιλούσαν για ύφεση μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ανταγωνιστικότητα σταμάτησε να υποχωρεί και παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών αλλά και οι εκθέσεις έγκυρων ξένων οργανισμών.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα παρουσιάζουν σταθερή μείωση. Από 7,8% του ΑΕΠ το 2004 μειώνονται στο 2,4% το 2007. Ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα ενισχύθηκε -χάρη στην επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζοϋπαλλήλων και τις αποκρατικοποιήσεις που έκανε η κυβέρνηση- προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.

Μεγάλες επενδύσεις

«Επειτα από πολλά χρόνια η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις. Οι ξένες επενδύσεις στους εννέα πρώτους μήνες του έτους έφθασαν τα 3,7 δισ. ευρώ και είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005.

Η πρόοδος που παρατηρείται επιτυγχάνεται σε μια εποχή που δεν έχουν προλάβει να αποδώσουν ακόμη όλες οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες μας. Πολλές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμη στη φάση της ωρίμανσης και αναμένεται να αποδώσουν μέσα στο προσεχές διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία μας θα διατηρήσει τα δυναμικά της χαρακτηριστικά και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή