Σε συνεργασία με την ΚΕΔΑΚ οι «εορταστικοί» έλεγχοι στα καύσιμα

Σε συνεργασία με την ΚΕΔΑΚ οι «εορταστικοί» έλεγχοι στα καύσιμα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικούς ελέγχους επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης να αποτρέψει φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά καυσίμων. Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι η αυξημένη κίνηση λόγω της εορταστικής περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών και με τη συνδρομή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προχωρεί σε εντατικοποίηση των ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια.

Στις εθνικές οδούς

Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως τα πρατήρια των εθνικών οδών, στα οποία κατά παράδοση παρατηρούνται αδικαιολόγητα υψηλές τιμές. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται ήδη και θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια των εορτών.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Γιάννος Μπενόπουλος ζήτησε από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τη συνέχιση και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλο το φάσμα της αγοράς και ειδικά στα πρατήρια καυσίμων που βρίσκονται στις εθνικές οδούς.

Η ποιότητα

Παράλληλα συνεχίζονται από τα ΚΕΔΑΚ οι έλεγχοι της ποιότητας των καυσίμων σε συνεργασία και με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας, στην οποία με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης ανανεώθηκε η παραχώρηση 13 αυτοκινήτων που ελέγχουν όλους τους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς πετρελαιοειδών σε όλη την επικράτεια. Σε ό,τι αφορά τις τιμές με βάση τις πανελλαδικές μετρήσεις σε 2.300 περίπου πρατήρια, που πραγματοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης την περασμένη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 0,917 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,44% από τα 0,913 ευρώ ανά λίτρο την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Το υπουργείο Ανάπτυξης σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 84,47%, ενώ η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 25,4%. Το ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 101,81%.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Οσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2006 στα 0,567 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,563 ευρώ ανά λίτρο. H τιμή αυτή αφορά την προμήθεια μικρών ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων η τιμή είναι χαμηλότερη τουλάχιστον κατά 3 – 4 λεπτά. Το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποίησε επίσης χθες στοιχεία που δείχνουν ότι η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπολείπεται κατά 20,82% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή