Συνεργασία υπουργείου Τουρισμού – ΗΑΤΤΑ για εξυγίανση στην αγορά ταξιδιωτικών γραφείων

Συνεργασία υπουργείου Τουρισμού – ΗΑΤΤΑ για εξυγίανση στην αγορά ταξιδιωτικών γραφείων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξυγίανση της αγοράς των ταξιδιωτικών γραφείων θα επιχειρήσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων νομοθετικού και άλλου περιεχομένου.

Με αφορμή την υπόθεση του ταξιδιωτικού γραφείου Sun Mediterranean το οποίο δεν είχε να πληρώσει την αεροπορική εταιρεία με την οποία επέστρεφαν περισσότεροι από 200 Ελληνες από τη Βιέννη, με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αποφάσισε την επίσπευση ενεργειών, που βρίσκονταν υπό διαβούλευση σε συνεργασία με τον ΗΑΤΤΑ, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα του κλάδου αλλά και να διασφαλισθεί η απομάκρυνση ασυνεπών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Χθες είχε συνάντηση η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Γιάννη Ευαγγέλου με στόχο την εξέταση των θεμάτων που θα πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου ο ωφελημένος, τελικά, να είναι ο καταναλωτής.

Μεμονωμένο γεγονός

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου χαρακτήρισε το συγκεκριμένο γεγονός μεμονωμένο σε σχέση με το ρεκόρ ταξιδίων που πραγματοποιήθηκε φέτος σε ταξίδια από Ελλάδα προς το εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι οργανωμένα ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν περισσότεροι από 85.000 Ελληνες τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της «Καθημερινής» (2.12.2006).

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου θα πρέπει να προχωρήσουν η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο των τουριστικών γραφείων όπως οι όροι πρόσβασης στο επάγγελμα, διαχωρισμός ρόλου οργανωτή (tour operator) – πωλητή (travel agent), ποιότητα υπηρεσιών, προστασία καταναλωτή, πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων, κ.λπ.) και των Τουριστικών Λεωφορείων (αστεροποίηση, τιμοκατάλογος, πάταξη παρανόμων δραστηριοτήτων, κ.λπ.).

Επίσης, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν οι σχέσεις του κλάδου των τουριστικών γραφείων με τους λοιπούς τουριστικούς κλάδους (π.χ. σχέσεις ξενοδόχων – πελατών).

Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να εμπλουτισθεί η τουριστική προσφορά και να αρθούν τα αντικίνητρα με το «άνοιγμα» του επαγγέλματος του ξεναγού, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Ευαγγέλου μόνο στην Ελλάδα είναι κλειστό το επάγγελμα, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν παράλληλα οι Ελληνες αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ιστορικοί τέχνης αλλά και άλλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες σε αντικείμενα που άπτονται ευρύτερα του τουρισμού και θεματικών μορφών τουρισμού.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ σημειώνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα αναπτυξιακά κίνητρα (Δ΄ ΚΠΣ) για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των τουριστικών γραφείων στην Κοινωνία της Πληροφορίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κινήτρων για τη δημιουργία οριζόντιων και κάθετων δικτύων τουριστικών και λοιπών επιχειρήσεων.

Προς λύση το θέμα της επιδότησης ξενοδοχείων

Σε διευθέτηση φαίνεται ότι οδηγείται το θέμα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα από την τροποποίηση του επενδυτικού νόμου ως προς τη δυνατότητα επιδοτήσεων κατασκευής νέων ξενοδοχείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ηδη τα επιτελεία των υπουργών Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης επεξεργάζονται φόρμουλα προκειμένου να μην υποσκελισθεί η χρησιμότητα του νόμου για την ξενοδοχειακή κοινότητα σε όλη την επικράτεια από το καθεστώς που επέβαλε σε Αττική και Θεσσαλονίκη ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τις νέες κοινοτικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση ενισχύσεων στο σύνολο των περιφερειών της χώρας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, θα έχουν συνάντηση την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα για την εξεύρεση λύσης, πιθανότατα, στη λογική της εξέτασης ανά περίπτωση του επενδυτικού προγράμματος που κατατίθεται προς ενίσχυση στις εν λόγω περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή